Shutterstock

Nieuws Horeca

Horeca presteert bijna weer op pre-coronaniveau

1 December 2021 - Kimberly Bakker

De omzet van de horeca lag over het derde kwartaal bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Dat laten nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zien. In het derde kwartaal kwam de gemiddelde omzet in de horeca 15% hoger uit dan vorig jaar en bijna 54% boven het niveau van vorig kwartaal.

De omzet in de horeca is over het derde kwartaal met 53,6% gestegen, in vergelijking tot een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging was mogelijk door een verdere versoepeling van de coronamaatregelen en een toename van het aantal vakanties in eigen land. "Zodoende lag de omzet in de horeca bijna op het niveau van voor de coronacrisis", stelt het statistiekbureau. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder lag de horeca-omzet 15% hoger.

Verschillen per sector
Dat veelvuldig vakantie werd gevierd in eigen land blijkt ook uit de omzet van logiesverstrekkers, zoals hotels en vakantieparken. In die sector steeg de omzet afgelopen kwartaal met 55,9%. "Hotels hebben hun omzet verdubbeld in vergelijking tot het voorgaande kwartaal. De omzet bij de andere logiesverstrekkers nam met 9,3% toe." Volgens het statistiekbureau is dat verschil zo groot omdat hotels in het tweede kwartaal nog aan meer maatregelen moesten voldoen. De hotels boekten 14% meer winst dan vorig jaar, maar bleven wel het verste verwijderd van het pre-coronaniveau. De omzet ligt dit jaar bijna 25% lager.

Eet- en drinkgelegenheden hebben 52,8% meer omgezet afgelopen kwartaal. Ook hier waren de verschillen per sector groot. De omzet van cafés nam met 89,8% toe. Restaurants boekten in dezelfde periode 73,2% meer omzet. "Deze twee branches profiteerden het sterkste van de versoepelingen van de maatregelen." De omzet van kantines en catering steeg met 39,7%. Kantines en cateringbedrijven zagen een plus van 30,5% met vorig jaar. Maar, het huidige niveau is nog altijd 14% lager dan voor de coronacrisis.

Restaurants zien een omzetstijging van 10,4% met het derde kwartaal van twee jaar geleden. Fastfoodrestaurants zagen een plus van 18,4% afgelopen kwartaal. In vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar is een plus zichtbaar van 13,5%. Ook als vergeleken wordt met de periode voor de coronacrisis, is een plus zichtbaar: van 14%. De vraag is wel wat de aangescherpte maatregelen van dit moment gaan doen. Verwacht wordt dat het vierde kwartaal weer een minder positief beeld laat zien.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden