Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft recent de verwachtingen voor de komende tien jaar bekendgemaakt. Wat blijkt? Groei, groei en nog eens groei wordt verwacht. De productie van zowel rundvlees, varkensvlees als pluimveevlees stijgt. Tegelijkertijd wordt de komende tien jaar een plus gezien in de productie van voedergranen en sojabonen.
Een hogere productie van rundvlees, varkensvlees, pluimveevlees, voerdergranen en sojabonen. Dat is wat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht voor de komende tien jaar. De overheidsinstantie maakte de cijfers recent bekend in het zogenaamde Early Release Tables van USDA Agricultural Projections. Komende jaren, tot 2031, verwacht het ministerie dat er 4% meer rundvlees, 8% meer varkensvlees, 13% meer kippenvlees en 5% meer kalkoen wordt geproduceerd. De productie van voedergraan en sojabonen stijgt respectievelijk met 15% en 16%. Niet zozeer omdat er meer areaal wordt ingezaaid, maar vooral vanwege hogere opbrengsten.
Voor een groot deel stijgt de consumptie per hoofd van de bevolking mee. De verwachting is dat de komende tien jaar 3% meer varkensvlees wordt geconsumeerd. Het gaat om een stijging van 22,9 kilo naar 23,5 kilo per hoofd van de bevolking. Kippenvlees wordt komende jaren 6% meer gegeten: van 43,6 kilo naar 46 kilo. Daarentegen daalt de consumptie van rundvlees met 5%: van 26,4 kilo naar 25,1 kilo. De wil om 'gezonder te leven' is daar een van de redenen voor. De totale vleesconsumptie stijgt komende jaren met 9%, door een groeiende wereldbevolking. Het gebruik van voedergranen voor diervoeder en het rest- en huishoudelijk gebruik van sojameel worden naar verwachting 18% en 16% hoger, aldus het Amerikaanse landbouwministerie.
Weinig opvallend, of toch wel?
Deze cijfers zijn voor analisten weinig opwindend, maar bieden wel enige zekerheid. De productie van maïs en sojabonen zijn immers ingebakken in de Amerikaanse landbouwsector. Een plotselinge verandering hoeven we op dat gebied dus sowieso niet te verwachten. Toch hebben de cijfers wel iets opvallends in zich. Gecombineerd zullen voedergranen en sojameel naar verwachting geleidelijk met 17% toenemen. Opvallend is het feit dat de totale vleesproductie minder had zal stijgen, met de eerdergenoemde 9%.
De afgelopen jaren is er juist meer vlees geproduceerd met minder voer. De productiewijze is efficiënter geworden. Bovenstaande cijfers wijzen het tegengestelde uit. Dan zou de komende tien jaar minder vlees worden geproduceerd met meer voer. Een vreemde gewaarwording, zo stellen diverse analisten. Een reden zou kunnen zijn dat Amerikaanse consumenten meer eieren of melk aanschaffen. Cijfers laten wel een plus zien in de melkproductie (+13%), maar dat is minder dan de toename in het voergebruik. De eierconsumptie stijgt naar verluidt met 17%. Dat is wel gelijk aan de voerproductiestijging.
Analisten kunnen daardoor nog altijd niet goed duiden waar het verschil vandaan komt. Het kan wel betekenen dat er de komende tien jaar weer een grotere voorraad van voedergranen en sojabonen ontstaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.