Albert Heijn

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijzen op hoogste niveau sinds 2011

10 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize1 reactie

De voedselprijzen zijn over oktober voor de derde maand op rij gestegen. De aanbodschaarste en forse stijging in de prijzen van plantaardige oliën en granen liggen daaraan ten grondslag. Dat meldt de Food and Agriculture Organization (FAO) in een nieuwe update. Over oktober lag de voedselprijsindex 3% hoger dan in september. De voedselprijzen liggen nu op het hoogste niveau sinds juli 2011. 

De prijzen voor de verschillende granen maken een flinke stijging door. De prijsindex ligt daardoor 22% hoger dan een jaar eerder in oktober. Ook de tarweprijzen zijn in oktober met 5% gestegen. De stijging op jaarbasis was nog een stuk forser (+38% in vergelijking tot afgelopen jaar). Hiermee staat de tarweprijs op het hoogste niveau sinds november 2012. De tarweprijzen worden opgedreven door lage opbrengsten in exportlanden als Canada, de Verenigde Staten en Rusland.

Importproducten
De FAO-prijsindex voor plantaardige oliën steeg in de maand oktober naar een record van 10%. Daarmee laten de prijzen voor palmolie, koolzaadolie en zonnebloemolie voor de vierde maand op rij een plus zien. De stijging wordt bij palmolie veroorzaakt door een stijgende vraag. Ook heerst de angst dat Maleisië de oogst niet compleet kan uitvoeren door een tekort aan gastarbeiders.

De vleesprijsindex daalde als enige, met 0,7%. Al ligt deze nog steeds 22% hoger dan in oktober vorig jaar. Bij de suikerprijsindex werd voor het eerst in zes maanden een daling opgetekend. Tenslotte steeg de zuivelprijsindex met 2%, ten opzichte van de maand hiervoor. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.
Reacties
1 reactie
Jankievit 11 November 2021
Volgens uw artikel stijgen de inkomens van de sector 50%netto gelooft u het zelf dus fake nieuws
U kunt niet meer reageren.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden