Shutterstock

Nieuws Consumentenprijzen

Vooral de prijzen van oliën zijn gestegen

1 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De verkoopprijzen in de voedingsmiddelenindustrie liggen 9,2% hoger dan een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral producenten van plantaardige en dierlijke oliën schroeven de prijzen op. De broodindustrie is de meest constante sector in de keten, want daar zijn amper prijsstijgingen doorgevoerd.

De prijzen van plantaardige en dierlijke oliën zijn in september van dit jaar met 2,3% verhoogd. Daarmee liggen de prijzen 30,2% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De veevoerindustrie heeft de stijgende grondstofprijzen ook lang doorberekend in de prijzen, maar is daar sinds augustus van dit jaar mee gestopt. Daardoor stabiliseert het prijsverschil met vorig jaar op een niveau van rond de 15%.

De broodindustrie is een constante sector. Sinds januari 2019 is er 'slechts' vijf keer een prijsmutatie geweest, van 0,5%. De laatste keer dat de prijzen stegen, was in april van dit jaar. Het prijsverschil met een jaar geleden is daarom ook beperkt, tot 1% in september. De meelindustrie gebruikt het prijsinstrument wel vaker om duurdere granen en energiekosten door te berekenen, maar ook hier blijft de verhoging beperkt: 1,7% op jaarbasis. In 2020 gingen de verkoopprijzen van deze bedrijven nog met 0,8% omlaag.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden