Albert Heijn

Nieuws Consumentenprijzen

Consument betaalt fors meer voor tafelaardappel

22 September 2021 - Kimberly Bakker

De consumentenprijs voor tafelaardappelen is in de maanden juni en juli het hardste gestegen van alle voedselprijzen. Toch zijn de aardappelen nog altijd lager geprijsd dan een jaar terug in deze periode. Dat blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijs van groenten is juist iets gedaald.

Van alle voedselprijzen deed zich in juni en juli de grootste stijging voor bij tafelaardappelen. Het gaat om een plus van 13%. Toch zijn de tafelaardappelen nog steeds 6% lager gesprijsd dan een jaar terug in dezelfde periode. De coronapandemie heeft een drukkend effect gehad op de prijzen vanaf de boerderij. Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, treedt er herstel op. In de aardappelverwerking zit het volume inmiddels weer op het niveau van voor de corona-uitbraak. Het is een van de redenen dat de prijzen voor aardappelen nu weer oplopen.

De consumentenprijzen voor groenten daalden afgelopen maanden juist met 2%. Voor zuivel, eieren rundvlees, varkensvlees en brood zijn de prijzen in de zomermaanden nauwelijks veranderd. Zuivel staat zelfs op eenzelfde niveau als vorig jaar. Voor eieren wordt nog altijd een recordhoogte van 145 punten genoteerd. Dat heeft te maken met de lage prijzen voor pluimveehouders aan het begin van het jaar. De stijgingen daarin trekken nu door naar de consumentenprijs.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden