Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Nieuws Rabobank

'Voedingsmiddelenindustrie houdt de groei erin'

10 Juni 2021 - Linda van Eekeres

Waar de omzet in de voedingsmiddelenindustrie in 2020 stabiel bleeft, voorziet Rabobank voor dit jaar een groei van 1% en voor 2022 van 2%. Daarmee komt de omzet van de foodbusiness dit jaar boven het niveau van 2019 uit.  

De drankenindustrie kromp vorig jaar -9%. Voor 2021 en 2022 wordt een groei van respectievelijk 5% en 7% verwacht. De drankenindustrie komt pas in 2022 weer boven het het niveau van 2019. Rabobank heeft vandaag een reeks studies gepubliceerd.

De Nederlandse economie groeit naar verwachting dit jaar met 3,8% en volgend jaar met 3,7%. Het bruto binnenlands product ligt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar op het niveau van vóór de coronacrisis – sneller dan in andere Europese landen. Niet alle  sectoren zullen dit jaar herstellen en sommige volgend jaar ook nog niet, zoals de horeca.

Tegen de achtergrond van een krachtig herstel van de economie nemen wel de zorgen toe over de ontwikkeling van het gemiddelde prijspeil, ofwel de inflatie. "We verwachten dat de inflatie hoger gaat zijn dan vorig jaar, maar wel relatief beperkt blijft. Voor 2021 verwachten we 1,8% gevolgd door 1,7% in 2022", aldus de economen. 

Tekorten grondstoffen remmen groei industrie
De industrie herstelde sneller van de coronacrisis dan verwacht en groeit waarschijnlijk ook komend jaar, aldus Rabobank. "Dit blijkt onder andere uit stijgend producentenvertrouwen en toenemende productie." Wel verwachten de sectormanagers Industrie van de bank dat de tekorten aan grondstoffen en stijgende grondstofprijzen de groei remmen. 

Handel: een daling in food
De sector handel profiteert van de geleidelijke opening van de samenleving en van het daaraan gekoppelde economische herstel, maar binnen de sector zijn de verschillen groot. Rabobank verwachten voor de sectoren die het in 2020 zeer goed hebben gedaan, zoals food en de woon-gerelateerde non-foodsectoren, in 2021 een daling.

Supermarkten zagen vorig jaar de omzet 7% stijgen. Dit jaar voorziet Rabobank een daling van -3% en volgend jaar een daling van 1%. Winkels in voedingsmiddelen groeiden vorig jaar 6%. Dit jaar wordt een krimp van -5% verwacht en volgend jaar een krimp van -1%. De groothandel in voedingsmiddelen groeide in 2020 0%. Dit en volgend jaar wordt door Rabobank 3%  omzetgroei verwacht.

Voor groothandel in landbouwproducten, die in 2020 11% in omzet groeide, wordt dit jaar een krimp van -4% verwacht. Volgend jaar voorziet Rabobank weer een groei van 2%. Online retail blijft fors groeien en wint marktaandeel van offline. Dit onderstreept de noodzaak voor spelers om te digitaliseren, aldus Rabobank.

Restaurants in 2022 crisis volledig te boven
In de horeca en recreatiesector verwacht Rabobank in de tweede helft van dit jaar een sterk herstel. "Waar restaurants en vakantieparken in 2022 de crisis volledig te boven zijn, verwachten we dat dit niet voor hotels geldt. Dit komt met name doordat het zakelijke toerisme niet snel zal herstellen. Daarnaast blijft catering hinder ondervinden van het meer structureel thuiswerken." Deze combinatie zorgt ervoor dat de gehele horeca- en recreatiesector in 2022 nog niet hersteld zal zijn. Het aantal faillissementen zal toenemen, mede door het zeer beperkte aantal in het afgelopen jaar en de opgebouwde schuldposities.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden