jadimages / Shutterstock.com

Nieuws Consumentenprijs

Amerikaanse burger moet steeds meer betalen

19 Mei 2021 - Kimberly Bakker

In de Verenigde Staten zijn de consumentenprijzen afgelopen maand het sterkst gestegen sinds 2009. Het debat over inflatie is daarmee weer aangewakkerd. Maar, is dat debat wel terecht? De cijfers vergelijken met vorig jaar is volgens analisten namelijk niet goed te doen. "Toen kwamen we net terecht in de coronacrisis en was het sentiment onder consumenten niet bepaald positief te noemen."

De consumptieprijsindex is in de Verenigde Staten in de maand april met 0,8% gestegen, ten opzichte van de maand ervoor. Het is een van de grootste toenames sinds 1982. Eerder gingen economen voor de maand april nog een uit van een groei van 0,2% tot 0,3%. De index komt uiteindelijk dus flink hoger uit dan verwacht. De jaarlijkse consumentenprijsindex steeg daarnaast naar 4,2% en voor louter 'Food' naar 2,4%. Maar dit beeld is volgens analisten enigszins vertekenend. Een jaar eerder, in april 2020, was de index namelijk fors lager als gevolg van de coronapandemie-depressie.

Debat over inflatie
Nu er meer vraag is naar verschillende producten zien veel bedrijven ruimte om hogere kosten of prijzen te rekenen, afhankelijk van de sector waarin ze actief zijn. Dat zorgt ervoor dat het inflatiedebat weer wordt aangewakkerd. Maar volgens analisten is ook dat debat vertroebeld. Dit omdat de cijfers vergeleken worden met een jaar eerder en toen was de koopkracht een stuk lager als gevolg van die coronacrisis. Veel consumenten waren afwachtend en gingen er tegelijkertijd vanuit dat de crisis niet zo lang zou duren. Van een hoge koopkracht was toen geen sprake.

Hoewel de ambtenaren en economen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de opleving in de consumentenprijzen erkennen, stellen zij dat die niet goed te herleiden is. Er moet ook rekening worden gehouden met stijgende grondstofkosten, economische stimuleringsmaatregelen en hogere arbeidskosten. Ook de vele uitdagingen in de toeleveringsketen, zoals langere levertijden en hogere materiaalkosten, kunnen een reden zijn voor de hogere consumentenprijzen.

Tijdelijke impact
Volgens de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, heeft deze opwaartse druk op de prijzen voor consumenten slechts een 'tijdelijke' impact op de inflatie. Maar, niet iedereen steunt die gedachte. Dit omdat de verwachtingen voor het groeitempo van de inflatie van de consumentenprijzen in de komende vijf jaar eerder deze week gestegen zijn naar het hoogste niveau sinds 2006.

Onze columnist Han de Jong dook eerder ook in de Amerikaanse inflatiecijfers. Lees zijn bevindingen hier.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden