Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Mondiaal cacaotekort veel groter dan gedacht

6 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Via een hobbelige weg klommen de cacaonoteringen van New York en Londen de afgelopen weken omhoog. Nieuwe cijfers van de internationale cacao-organisatie ICCO helpen daar niet bij. De verwachting over het wereldtekort is verder omlaag bijgesteld. Verwerkers in exportlanden lijken ondanks de gestegen prijzen ongeremd door te gaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering in New York stond afgelopen maandag op $9.775 per ton die in Londen steeg naar £7.664 per ton. De stijging zette zo'n beetje half mei in en weerspiegelen onder andere het krappe cacaoaanbod van West-Afrika. Vanaf begin deze week zakten de noteringen relatief licht.

De nieuwe cijfers van de ICCO geven ook weinig aanleiding voor een prijsdaling. De prognoses voor het cacaojaar 2023/24, dat loopt van oktober 2023 tot september dit jaar, zijn ten opzichte van eerdere schattingen omlaag bijgesteld. ICCO geeft dan ook aan dat we er zeker van kunnen zijn dat het seizoen eindigt met een groter tekort dan eerder gedacht.

De wereldproductie zal in vergelijking met vorig jaar naar verwachting dalen met 11,7%. Dat komt neer op een daling van 586.000 ton. Daarmee komt de wereldproductie op 4,5 miljoen ton. Het wereldtekort voor dit jaar werd eerder geschat op 374.000 ton. Maar met nieuwe data over de wereldproductie, verwerking en bevoorrading daalt die verwachting naar 439.000 ton. Ter vergelijking: de schatting voor marktjaar 2022/23 ligt op een tekort van 76.000 ton.

Opvallend zijn de cijfers over de cacaoverwerkers. Aan het begin van het seizoen was veel onzekerheid over het effect van de stijgende cacaoprijzen op de vraag. Maar nieuwe data zouden volgens ICCO laten zien dat importerende landen vastberaden zijn doorgegaan met vermalen en verwerken, ondanks de hogere prijzen. Er is wel minder verwerkt op de plaats van origine, als gevolg van bonentekort.

De voorraad aan het einde van het seizoen wordt geschat op ruim 1,3 miljoen ton. Dat is stukken lager dan de cijfers van voorgaand cacaojaar, bijna 1,8 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden