Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Relatief stabiele suikerprijs bij milde correctie

5 Juni 2024 - Alex Jurvillier

De suikernoteringen bleven afgelopen week relatief stabiel. Afgelopen dagen corrigeerden de prijzen wat omhoog, maar de algehele trend is dalende. Daar speelt een zwakkere Braziliaanse real een rol in.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernoteringen zijn de afgelopen dagen relatief stabiel gebleven, al was er wel sprake van een stijging. Zowel de koers in New York als die in Londen steeg drie dagen op rij. Gisteren sloot het juli 2024-contract in New York op $415,79 per ton, een stijging van 3,7% ten opzichte van 30 mei. Het augustus 2024-contract voor Londen sloot op $555,80, een toename van 2,9% in dezelfde drie handelsdagen. In Europa staat de suikernotering op het hoogste punt in bijna een maand tijd en in Amerika sinds half mei.

De suikerprijs is nog steeds een stuk lager is dan een paar maanden geleden. De laatste dagen was dat onder andere het gevolg van een zwakke Braziliaanse real. Op dit moment is 1 Braziliaanse real $0,189 waard. Op 2 januari was dit nog $0,206. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat meer Braziliaanse verwerkers ervoor kiezen om suiker te produceren voor de exportmarkt.

In technische termen is nu dan ook sprake van een opwaartse correctie in een dalende trend. Dat is ook zichtbaar in de suikerprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie. In januari stond de suikerindex op 136,4 punten en deze daalde in april naar 127,5 punten. Komende vrijdag wordt de nieuwe FAO-suikerindex gepubliceerd, de verwachting is dat deze weer is gedaald.

Hoge importtarieven bietenpulp-pellets uit Rusland
De Raad van de Europese Unie heeft 30 mei laten weten een nieuwe verordening te hebben aangenomen, met tot doel het heffen van hoge tarieven voor import uit Rusland en Belarus. Invoerrechten voor granen, oliehoudende zaden en afgeleide producten uit beide landen worden dusdanig hoger dat import in de praktijk zal worden stopgezet, is de verwachting. De verhoogde invoerrechten gelden ook voor bietenpulp-pellets, een afgeleid product van suikerbieten. De verordening dient onder andere om te voorkomen dat inkomsten uit de Russische export worden gebruikt om de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne te financieren.

Europese suikerproductie
De Europese suikerproductie voor komend seizoen werd in de mei-rapportage van het Amerikaanse landbouwministerie USDA geschat op 15 miljoen ton. Dat is evenveel als vorig seizoen. Consumptie, import en export blijven waarschijnlijk op hetzelfde niveau.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden