Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaonoteringen zijn weer vlot gestegen

29 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De ogen zijn nog steeds gericht West-Afrika. Daarbij draait het natuurlijk allemaal om de cacaoproductie van de top producenten. Die zorgen lijken weer wat toe te nemen, en dat is terug te zien in de stijgende prijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Onder andere gaat het nieuws in de rondte dat er veel minder cacaobonen zijn getransporteerd richting de havens van Ivoorkust in de afgelopen maanden. Mede dat nieuws speelt mee in het onrustige sentiment.

De Amerikaanse notering steeg gisteren naar $8.780 per ton. De notering van Londen steeg eveneens, naar £7.080 per ton. Voor beide noteringen is dat het hoogste punt sinds 10 mei. De stijging van de afgelopen dagen komt overeen met het marktverwachtingen van insiders die stijgende cacaoprijzen verwachtten. 

De stijgende prijzen komen nog niet in de buurt van de recordnoteringen op 19 april: $11.878 per ton voor New York en £10.137 per ton voor Londen. De gemiddelde prijzen voor april waren voor New York 301% hoger, in Londen 244% vergeleken met een jaar eerder. In de eerste weken van mei zakten de prijzen echter wat terug. 

Zorgen over teelt
Nu lijkt de markt dus weer aan te trekken. De belangrijkste prijsopdrijvende factor is de onzekerheid over komende oogst, schrijft de Internationale Cacao Organisatie ICCO in haar meest recente rapportage over april. De afwezigheid van voldoende betrouwbare informatie over onder andere het aantal verouderde productiebomen in de teelt zorgen voor meer onduidelijkheid over komende oogst. De tijd zal duidelijk moeten geven, zo ook over het Cocoa Swollen Shoot Virus (CSSVD) en de hoeveel plantages en cacaovruchten in Ivoorkust en Ghana die daadwerkelijk zijn aangetast. ICCO verwacht daarover meer duidelijkheid, waarschijnlijk vanaf augustus. Dan zouden de cacaovruchten geteld moeten zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden