Shutterstock

Nieuws Economie

Economie krimpt Q1, export voeding daalt in maart

15 Mei 2024 - Linda van Eekeres

De economie is in het eerste kwartaal van 2024 weer gekrompen, met 0,1%, blijkt uit cijfers van het CBS. Een kwartaal eerde groeide de economie voor het eerst na drie kwartalen van krimp weer. De daling van het bruto binnenlands product (bbp) is vooral te wijten aan een kleinere export door een krimp van de industrie en een grotere onttrekking aan voorraden. De laatste uitvoercijfers van het CBS laten zien dat de export in maart op jaarbasis behoorlijk is gedaald. Voeding is een van de categorieën die verantwoordelijk zijn voor de daling.

Na een dieptepunt van het bbp medio 2020 is de economie tot 2023 onafgebroken gegroeid. Sindsdien daalde het bbp in vier van de vijf kwartalen. In het eerste kwartaal 2024 was het bbp per saldo 0,9% lager dan in het vierde kwartaal 2022, aldus het CBS.

De consumptie van goederen en diensten door huishoudens is in het eerste kwartaal met 0,7% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. Er werd vooral meer uitgegeven aan kleding, schoenen en vliegvakanties. De industrie krimpt. De toegevoegde waarde (verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten) van de industrie daalde in het eerste kwartaal met 3,8%. De krimp zat vooral bij de machine- en vervoersmiddelenindustrie. De toegevoegde waarde van de landbouwsector kromp met -1,2% in het eerste kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder. Het vierde kwartaal van 2024 groeide de toegevoegde waarde van de sector nog met 2%.

Minder export in maart
De daling van de export is een belangrijke oorzaak voor de economische krimp. Het CBS heeft ook nieuwe cijfers over de export in maart. Het volume was in maart 5,9% kleiner dan in maart 2023. Het ging daarbij vooral om voedings- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische producten en machines. Het volume van de import was in maart 0,3% kleiner dan in maart 2023. Er werden vooral minder olie en gas, voeding- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische apparaten en machines ingevoerd.

Consumptie huishoudens groeit
Waar de export in maart daalde, groeide de consumptie van huishoudens, met 0,4% (gecorrigeerd voor prijsveranderingen en koopdagen). Ze namen meer diensten af, maar kochten iets minder goederen, aldus het CBS. Er zijn nog geen cijfers over april, maar uit de CBS-Consumptieradar van april blijkt dat de omstandigheden voor consumptie in april gunstiger waren dan in maart.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden