Plus

Nieuws Ondernemen

Uien alleen nog bio: klanten automatisch meenemen

3 Mei 2024 - Linda van Eekeres

Plus wil binnen twee jaar het hele assortiment (onbewerkte) uien als eerste supermarktketen volledig biologisch hebben gemaakt. De uien blijven even duur, Plus neemt de meerkosten op zich. Zuivel van het huismerk was al biologisch, net als de aardappelen.

De supermarkt vervangt een product(groep) in één keer voor een duurzamere variant. "Klanten worden ontzorgt, worden automatisch meegenomen in deze strategie en maken zo makkelijker een duurzamere keuze", aldus Plus in een persbericht.

De gele en rode uien die per drie zijn verpakt, zijn nu standaard biologisch. De uien in zakken van 1 en 2 kilo volgen, eerst de gele, dan de rode. Daarna worden de sjalotten ook alleen biologisch aangeboden. Met deze eerste stap, stijgt het aanbod van biologische uien in de Plus van 6% naar 42%. Dat is circa 2.500 ton uien per jaar, rekent de supermarktketen voor.

Jaarrond Nederlandse biologische uien
De biologische uien komen volgens de supermarktketen van Nederlandse biologische uientelers. Het is een uitdaging om jaarrond Nederlandse uien aan te bieden, zeker biologische uien aangezien daarop geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden, dus ook niet het veelgebruikte maleïnehydrazide (MH-bespuiting) die de bewaarbaarheid vergroot. Op de vraag van Foodbusiness hoe Plus ervoor zorgt dat er het hele jaar Nederlandse biologische uien in de schappen liggen, antwoordt de supermarkt: "Onze teler heeft de volledige uienteelt in eigen beheer: naast de zaaiuien worden ook de eerste- en tweedejaars plantuien door de teler zelf opgeweekt. Hiermee kan de overgang van plant- naar zaaui naadloos worden afgestemd. Qua bewaartechniek wordt gebruikgemaakt van een moderne opslag met condensdroogsysteem, waarmee de jaarrond bewaring van in Nederland geteelde biologische uien mogelijk gemaakt wordt." Plus werkt binnen AGF met vaste telers 'en dus ook binnen biologisch AGF'. "Binnen uien werken wij onder andere samen met TVA Organics en Bio Brass."

Aandeel biologisch vergroten
Er wordt ook gekeken naar het standaard biologisch aanbieden van peen, zodat straks een hele hutspot biologisch gemaakt kan worden. "Het blijft ons doel om het aandeel biologisch te vergroten",  aldus Plus desgevraagd. "De eerste stappen zijn gezet met zuivel, aardappelen en uien. Uiteraard wordt er bekeken wanneer een volgende stap gezet kan worden, maar daar kunnen we nu verder nog niets over melden."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden