Shutterstock

Nieuws ondernemen

Producentenvertrouwen voedingsindustrie daalt

2 Januari 2024 - Linda van Eekeres

Het producentenvertrouwen in de voedings- en genotsmiddelenindustrie is afgelopen maand flink gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In november 2023 was het vertrouwen van de sector 1,9. In december was dat -3.

In de branche verslechterde de verwachting over de bedrijvigheid van 4,4 naar -5,3. Ondernemers in de sector zijn iets positiever over de orderpositie (-2,6 tegenover -3). Over de voorraden verslechterde het sentiment echter sterk: van 4,2 in november naar -0,9 in december, aldus de vandaag (2 januari) gepubliceerde cijfers van het CBS.

In meer dan de helft van de branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen. Over alle producenten ging dit van gemiddeld -0,5 in november naar -3,4 in december 2023. Het producentenvertrouwen lag daarmee onder het langjarig gemiddelde van 1. 

Last van hogere rente
In de conjunctuurenquête die het CBS uitvoert, worden ook vragen gesteld over de rentelast. 43,6% van de producenten in de voedings- en genotsmiddelenindustrie geeft aan dat de financieringskosten door de stijgende rente hoger zijn en drukken op de winstgevendheid. 45% in de branche ondervindt evenwel geen of nauwelijks gevolgen van de hogere rente.

Afzetprijzen iets hoger op jaarbasis
Het CBS meldde afgelopen vrijdag dat de afzetprijzen van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in november 2023 gemiddeld 0,7% hoger waren dan in november 2022. In oktober was dat 0,8%. Voor de industrie als geheel lagen de afzetprijzen op jaarbasis juist 4,2% lager. Een maand eerder was de prijsdaling 5,3%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden