Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelprijzen hebben nog geen hoogtevrees

10 November 2023 - Wouter Baan

De snel stijgende zuivelprijzen zijn gunstig voor producenten om 2023 toch nog wat glans te kunnen geven. Wel is het zo dat de marktverwachtingen voor het nieuwe jaar nog troebel zijn. De grote vraag is of de markt stand kan houden, wanneer de melkaanvoer weer oploopt en de vraag waarschijnlijk afkoelt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is ondertussen geen verrassing meer dat de vloeibare prijzen deze herfst gemakkelijk standhouden. Sterker nog, de noteringen voor room en melkconcentraat zitten ook deze week nog in de lift. De spotmelkprijzen flirten ondertussen met €50. Het zijn signalen dat de beschikbaarheid van melk in Noordwest-Europa extreem krap is. Verwerkers zijn zuinig op de aanvoer van hun leden of leveranciers. Dat is ook niets meer dan logisch gezien de fors hogere prijzen voor kaas, poeder en boter.

Na drie mindere of zelfs slechte kwartalen kunnen zuivelproducenten eindelijk weer fatsoenlijk marge maken. De grondstofwaarde van melk ligt immers kort onder €50, wat ruim boven de uitbetalingsprijzen is. Wel stijgen de melkprijzen sinds kort weer.

Kaas
De kaasproductie geeft op dit moment de beste valorisatie van melk. De noteringen van Gouda en Edammer passeren deze week het niveau van €4.000 per ton. Een uitstekend prijsniveau historisch gezien. Ook weipoeder laat zich goed verwaarden. Wel is het zo dat de foliekaasprijzen voor levering in het nieuwe jaar op een lager niveau liggen. Vaak begint de prijs dan nog met een 'drie'. Dit geeft aan dat de rally op de kaasmarkt waarschijnlijk tegen zijn einde loopt. Niet verwonderlijk ook, want de melkaanvoer stijgt sinds kort seizoensmatig bekeken. Daarbij is het eerste kwartaal qua afzet meestal een zwakke periode. Sommige handelaren vrezen voor forse correcties, anderen denken dat het meevalt en gaan uit van een relatief stabiel marktpatroon in de komende maanden.

Poeder en boter
Wat voor kaas geldt, gaat ook op voor boter. Voor dichtbij is de markt optimistisch met prijzen boven €5.300 per ton, of zelfs hoger. Voor verderweg moeten insiders het allemaal nog maar zien. Er zijn weinig handelaren bij die momenteel uit speculatief oogpunt voorraden aanleggen. Heel gemakkelijk is dat overigens ook niet, want verse boter is nauwelijks beschikbaar. De melkpoedermarkt trekt deze week na twee mindere weken weer aan. De notering van magere melkpoeder steeg krap €100 tot €2.630 per ton. Feed-grade product beweegt zijwaarts, waarmee het prijsverschil weer groter wordt. Ook voor melkpoeder lijkt verdere opwaartse potentie na een krachtige opleving beperkt.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox