Shutterstock

Achtergrond Grondstoffen

Afrika kan grote speler biologische soja worden

27 Oktober 2023 - Max van der Heijden

Afrika is het afgelopen jaar opgestaan als producent van biologisch soja. Doordat India de export van biologisch sojameel naar de VS aan banden legde, werd Afrikaanse soja een stuk aantrekkelijker, met name voor de Amerikaanse markt.

Dat blijkt uit onderzoek van Argus, dat onderzoeksdata uit verschillende bronnen met elkaar vergeleek om een beeld te krijgen van de rol die Afrikaanse biologische soja speelt in de Amerikaanse sojamarkt. Daarvoor zijn schattingen nodig, want nauwkeurige data over de Afrikaanse biologische sojateelt ontbreekt.

Wat wel duidelijk is, is dat het biologische soja-areaal in 2021 zo'n 130.308 hectare bedroeg. Omdat de opbrengst per hectare onbekend is, gaat Argus ervan uit dat de opbrengst op zijn best gelijk is aan die van conventionele soja. Daarmee zou de opbrengst uitkomen op 164.000 ton in 2021. Het meeste daarvan wordt geëxporteerd en omdat soja maar een klein deel van het gehele Afrikaanse areaal beslaat, denkt Argus dat er meer ruimte voor is.

Noord-Amerika
De VS is de grootste markt voor biologische soja in Noord-Amerika en de vraag hiervan bereikte tijdens het seizoen 2021/22 696.000 ton, terwijl de binnenlandse productie slechts 273.000 ton was. Ook Canada is afhankelijk van de import voor het merendeel van de biologische soja. 

In het seizoen 2022/23 kwam 45% van de Canadese biologische soja uit Afrika. Argus verwacht dat als die trend doorzet Afrika jaarlijks 400.000 ton soja kan produceren, waarmee het land op hetzelfde niveau als India komt. Daarbij moet gezegd worden dat de recent groei van Afrikaanse soja-export kwam nadat de Amerikaanse biologisch soja meer dan in prijs verdubbelde. Dit zorgde voor een opleving van de wereldwijde biologische sojateelt. Nu is de prijs weer wat terug op niveau en dat kan verdere groei in de weg staan.

Argus ziet ook kansen in Afrika omdat het in tegenstelling tot India uit meerdere landen bestaat, daardoor is de impact van tarieven en andere handelsbeperkende maatregelen kleiner. En de geografische diversiteit maakt de soja uit Afrika minder vatbaar voor droogtes en overstromingen. Daarmee heeft het werelddeel de potentie om dezelfde hoeveelheden soja te leveren als India op haar hoogtepunt deed. Op de korte termijn lijkt dat echter onwaarschijnlijk, mede doordat de biologische soja uit de VS veel goedkoper. Wel is Afrika in navolging van India belangrijk geworden bij het bepalen van de internationale bodemprijs. Tot slot kan de grote diversiteit van Afrika een stabiliserende factor zijn voor de internationale biologisch sojahandel. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Analyse Grondstoffen

Europese tarwe-export blijft achterlopen

Marktupdate Grondstoffen

Agrarisch grondstoffen laten gemengd beeld zien

Markt Starter Grondstoffen

Zwakke dollar duwt koffie en suiker omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden