Synlait

Nieuws melk

Nieuw-Zeelands Synlait in rood, waar Fonterra bloeit

26 September 2023 - Klaas van der Horst

Het Nieuw-Zeelandse Synlait betaalde het afgelopen boekjaar 2022/23 bijna evenveel melkgeld als Fonterra, maar draaide zakelijk veel minder goed. Het bedrijf wil daarom reorganiseren en fabrieken afstoten. 

Dit heeft CEO Grant Wilson bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Het private bedrijf, dat voor 51% in handen is van het Chinese Bright Dairy, had volgens hem last van een veelheid aan tegenslagen. De afzet naar China stond onder druk, er speelden nog gevolgen van covid-19 en ook bedrijfsmatig liep het niet allemaal zo goed.

De omzet kwam uit op omgerekend €897 miljoen. Dat was vergeleken met het jaar ervoor nog niet zo slecht, want 3% minder. De winst van enkele tientallen miljoenen sloeg evenwel om een in verlies van -€2,4 miljoen. Ook twee nog maar recent aangekochte fabrieken (Dairy Works en Temuka) draaiden slecht en staan weer op de nominatie om te worden verkocht.

Samenwerking met A2 Milk Company
Tot slot is het bedrijf in een conflict terechtgekomen met de A2 Milk Company. Hiermee wordt al sinds 2012 samengewerkt, met name voor de productie van kindervoeding. De A2 Milk Company  wil de boel evenwel aanpassen en daarmee ook een einde maken aan de exclusieve productie van haar product door Synlait. De laatste meent dat dit niet zomaar kan en stapt nu naar de rechter om dit helder te maken. Volgens Synlait zal het geschil in ieder geval geen gevolg hebben voor de resultaten in het nu lopende boekjaar.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden