Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs daalt door zacht weer en compromis EU

21 December 2022 - Matthijs Bremer

Voor het eerst sinds 11 november stond de gasprijs deze week onder de €100. Vooral het warme weer drukt de gasprijs, maar ook de Europese politiek zorgt deze week voor een lagere koers van de TTF. Na een wekenlang achterhoedegevecht zijn de lidstaten het namelijk eens over een Europees prijsplafond.

De gasprijs ging deze week hard onderuit. Woensdag 14 december stond de koers van de TTF nog op €131,51 per megawattuur. Op donderdag 15 december bereikte de gasprijs de hoogste notering van de week, bij een stand van €134,77. Daarna kelderde de koers op de TTF. De gasprijs daalde met 27,3% en bereikte op woensdag 21 december voor het eerst in anderhalve maand een stand van onder de €100 per megawattuur. Op het moment van schrijven (woensdag 21 december) was de prijs van 1 megawattuur gas €98,00.

Dat de gasprijs ruim een kwart van zijn waarde verloor, komt vooral door warmer weer. Na een koude periode begint het kwik namelijk weer te stijgen. Met temperaturen van rond de tien graden is het de komende weken atypisch warm. Naast dit zachte weer werd er deze week minder gas gebruikt om energie op te wekken dan in de eerste maand van december. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland werd de afgelopen zeven dagen namelijk veel windenergie opgewekt.

Daarnaast worden de Franse kerncentrales langzaam maar zeker herstart. Vanwege achterstallig onderhoud lagen van eind november tot midden december 25 van de 56 Franse kernreactoren stil. Normaliter voorzien deze reactoren in 70% van de Franse elektriciteitsvraag. Omdat de centrales bijna de helft van hun vermogen misten, moest Frankrijk begin december veel extra stroom bij gascentrales in de rest van Europa inkopen.  

Inmiddels is het merendeel van de kerncentrales weer in gebruik. Al zal het nog wel even duren voordat alle Franse reactoren stroom kunnen leveren. De herstart van twee reactoren van de Penley 2-kerncentrale werden deze week namelijk uitgesteld. De reactoren zouden in januari 2023 weer kracht op het net moeten leveren. Door tegenvallende werkzaamheden wordt de herstart echter uitgesteld tot 11 juni 2023.

Prijsplafond
Daarnaast gaf Brussel de gasmarkt deze week duidelijkheid over het veelbesproken prijsplafond voor de gasmarkt. Na weken van onderhandelen zijn de Europese lidstaten het eens over de voorwaarden van een dergelijk plafond.

Sinds eind november kwamen prijzen van €275 en €220 per megawattuur op tafel. Voorstanders van het prijsplafond vonden deze grens te hoog, omdat het plafond bij deze maxima zelfden in werking zou treden. Landen als Spanje, Italië en Polen deden een tegenvoorstel voor drempelwaarde van €160 per megawattuur. Omdat tegenstanders bang zijn dat leveranciers de EU bij een hoge gasprijs links laten liggen, stuurden landen als Nederland en Duitsland juist aan op een zo hoog mogelijke maximumprijs.

Op maandag 19 december kwamen de twee kampen eindelijk tot een compromis. De Europese maximumprijs voor gas wordt vastgesteld op €180 per megawattuur. In ruil voor deze lagere drempelwaarde accepteren de voorstanders enkele aanvullende voorwaarden. Zo treedt het prijsplafond pas werking als de maximumprijs drie dagen lang wordt overschreden. Daarnaast moet de prijs van LNG in dit nieuwe voorstel minimaal drie dagen lang €35 hoger liggen dan een nog nader te bepalen benchmark. Vorige week vonden de voorstanders van het prijsplafond deze aanvullende voorwaarden nog onacceptabel.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden