Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Nieuwe standaard kip ingrijpender dan vogelgriep

1 December 2022 - Redactie Foodbusiness

De pluimveevleesmarkt staat nog altijd in het teken van de vogelgriep. Dit jaar leidde de uitbraak in Nederland tot een daling van de pluimveestapel van 2%, zo schat de ABN AMRO in hun sectorprognose voor de landbouw. Volgens de bank zullen de ruimingen ook in 2023 aanhouden. Toch is er een sprankje van hoop. In het Europese parlement wordt een wet voorbereid die de vaccinatie tegen de vogelgriep mogelijk maakt. Al neemt de druk op de Nederlandse pluimveemarkt door de overschakeling naar minimaal 1 ster beter leven alleen maar toe.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een korte periode van dalingen zit de pluimveeprijs weer in de lift. In week 42 stond de gemiddelde vleeskuikenprijs nog op het hoogste punt van het jaar bij een stand van €1,22. Drie weken later was de prijs wat gedaald naar €1,17. Sinds week 42 is de prijs weer gestegen naar €1,20.

Volgens ingewijden in de markt zijn de verschillen in de vleeskuikenprijs het resultaat van wisselende importvolumes uit Oost-Europa. Pluimveehouders produceren tegen lagere kosten, waardoor zij goedkoper kunnen leveren dan Nederlandse pluimveebedrijven. Op de momenten dat er veel pluimveevlees richting Nederland komt, daalt de vleeskuikenprijs. Is het importvolume lager, dan stijgt de prijs. De laatste weken waren de volumes wat lager. Maar uit de markt komen signalen dat de importvolumes weer toenemen. De verwachting is vooral dat de prijs van geslachte kippen binnenkort zal dalen.

Vogelgriep blijft voornaamste zorg
De voornaamste zorg van pluimveehouders is nog altijd de vogelgriep. Voor het eerste wordt de ziekte langer dan een jaar in Nederland en daarom maakt de ABN AMRO in hun sectorprognose voor de landbouw de maat op. Inmiddels zijn 38 landen door de vogelgriep getroffen. Daarmee is de huidige uitbraak de grootste tot nu toe en tot overmaat van ramp is er geen enkele indicatie dat de spreiding van het virus afneemt. Ruimingen zijn nog altijd aan de orde van de dag. In oktober werden 15 bedrijven geruimd. Een relatief hoog aantal, want de laatste 12 maanden werden in totaal 80 stallen geruimd.

Op basis van het huidige verloop van de vogelgriep maakt de ABN AMRO een schatting van de schade die het virus tot nu toe heeft veroorzaakt. De bank schat in dat de Europese pluimveemarkt door de ziekte met zo'n 0,9% krimpt. De verwachting is de pluimveestapel ook in 2023 krimpt. Naar alle waarschijnlijkheid neemt het aantal vleeskuikens in de EU zo'n 0,4% af.

Vaccinatie
Toch is er op het gebied van vogelgriep eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Donderdag 29 november tweette Europarlementariër van de VVD Jan Huitema dat de Europese Unie met een wetsvoorstel komt dat grootschalige vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep mogelijk moet maken.

Op het moment is vaccineren tegen de vogelgriep nog een controversieel. Veel landen mogen vanwege voedselveiligheidswetgeving geen gevaccineerd pluimveevlees afnemen. Als de EU vaccinaties legaliseert, mag pluimveevlees van gevaccineerde kippen in de hele Eurozone gegeten worden. Daarmee is het grootste deel van de handel veiliggesteld, aangezien landen kippenvlees binnen de EU voornamelijk door lidstaten onderling verhandeld wordt.

Nieuwe standaard bepalender dan vogelgriep
Voor Nederland zou een einde aan de vogelgriep er echter nog niet toe leiden dat er druk van de markt verdwijnt. Op de lange termijn zal er juist minder pluimveevlees geproduceerd worden. Omdat alle Nederlandse supermarkten vanaf 2023 één ster beter leven als nieuwe minimumstandaard hanteren, neemt het aantal vleeskuikens volgens ABN in 2022 met 15% tot 25% af. In 2023 krimpt de pluimveestapel al met zo'n 5%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden