Shutterstock

Analyse Eetbare olie

Palmolieprijs blijft beweeglijk en zoekend

12 Oktober 2022 - Redactie Foodbusiness

De palmolieprijs blijft in beweging. In de afgelopen week gingen de prijzen op de fysieke markt eerst naar beneden en vervolgens weer omhoog en volgde een afvlakking. Op de termijnmarkt gebeurde bijna hetzelfde.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De palmolieprijs blijft hierbij relatief laag ten opzichte van andere eetbare olies. Zowel sojaolie als raap- en koolzaadolie zijn hoger geprijsd. Raapolie is al snel zo'n $400 per ton duurder dan palmolie. Palmolie noteerde deze week iets onder de $1.000 per ton en raapolie rond de $1.400 per ton. Sojaolie zit lager, maar blijft ook duurder dan palmolie.

{{dataviewSnapshot(46_1665577602)}}
De bovenste lijn is de termijnmarktprijs in Maleisische ringgit, de onderste is de spotprijs in dollars te Rotterdam.

De palmolieprijs zou, gezien de relatieve prijspositie, verder naar het prijsniveau van vooral sojaolie toe kunnen groeien, maar doet dat niet.

Palmolieprijs blijft laag
Er zijn diverse factoren die de palmolieprijs laag houden. Ten eerste is er een royaal aanbod van product, met name in Indonesië en Maleisië. Beide landen hebben ook nog aanzienlijke voorraden achter de hand: Indonesië nog ruim 4,33 miljoen ton en Maleisië 2,32 miljoen ton. In Indonesië daalt de voorraad, in Maleisië groeit die. Dat land is dan ook niet alleen de kleinere producent, het is ook de iets duurdere producent. In de eerste 10 dagen van oktober kostte dat 70.000 ton aan export ten opzichte van september.

Indonesië houdt vaart in export
Indonesië blijft ondertussen stevig door exporteren, waarbij het profiteert van de belofte van het ministerie van economische zaken om de exportheffingen tot het eind van het jaar laag te houden. 
Om alle product goed te kunnen verkopen, zijn wel extra afnemers nodig. Naast India en China wordt in toenemende mate ook naar andere, nieuwere markten gekeken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden