Ondanks een goede vraag naar bevroren frites en een moeilijk begin van oogstjaar 2022, hebben producenten van frites en andere aardappelproducten hun voorraden behoorlijk uit kunnen bouwen. De hoeveelheid product bereikte zelfs een record. De oorzaak hiervoor moeten worden gezocht in de afzet.
Opmerkelijk is het wel. Producenten van frites hadden op peildatum 31 juli een recordhoeveelheid frites in opslag die sinds 2001 niet meer is bereikt. Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd in het Cold Storage report van landbouwministerie USDA. Het gaat om 446.000 ton bevroren frites, dat is 11% meer dan een jaar eerder lag opgeslagen. De voorraad overige bevroren aardappelproducten bedroeg goed 110.000 ton. Dat is zelfs een kwart meer dan vorig jaar het geval was.
Flink minder afzet
In de maand juli heeft de Amerikaanse aardappelindustrie 5.624 ton product afgezet. Een jaar eerder werd in juli was dat nog 15.330 ton product. Als stelregel geldt dat voor 30 dagen consumptie in voorraad moet liggen. De industrie kwam eind juli boven dit niveau uit, al is het nog altijd lager dan het meerjarige gemiddelde.
De cijfers zijn op z'n zachtst gezegd opmerkelijk. In de VS is namelijk al heel het seizoen een goede vraag naar aardappelproducten te bespeuren en ook de export loopt goed. Vanwege een tegenvallende start van de aardappeloogst in de Pacific Northwest-regio (PNW) hebben verwerkers zuinig om moeten springen met aardappelen. Insiders denken dat verwerkers hun prijzen zo ver hebben opgeschroefd dat dit de afzet van eindproduct heeft geremd waardoor de voorraadbuffer is vergroot.
Aardappelopbrengst valt tegen
Aardappelverwerkers in de VS zijn zo'n tien dagen tot twee weken later begonnen aan de oogst van 2022 en hebben moeten sappelen. Inmiddels loopt de oogst goed door, maar de opbrengsten vallen tegen. Kou dit voorjaar en hitte in de zomer, zorgen ervoor dat de aardappelen niet de gewenste kilo's leveren. Naar schatting wordt ook de hoofdoogst hierdoor beïnvloed. Dat geldt vooral voor aardappelstaat Idaho. Telers berichten dat de hoofdoogst er nog redelijk fris op staat, maar daarvoor moet wel regen vallen. De zomer is record warm en droog verlopen, waardoor het de vraag is of die neerslag nog gaat komen.
Een kleinere afzet van eindproduct door verwerkers in de VS ligt in lijn met eerdere berichtgeving. Recente cijfers ontbreken nog, maar tot mei heeft de VS 11% minder aardappelproducten geëxporteerd. Europese verwerkers – hoofdzakelijk uit België en Nederland – zetten niet alleen steeds meer product af in het land zelf, ze nemen ook exportmarkten over die traditioneel in Amerikaanse handen lagen. Het gaat daarbij om Aziatische landen en bestemmingen in Centraal- en Zuid-Amerika.
Scherpe prijzen
Door een kleinere oogst in de VS heeft het land minder frites kunnen snijden, maar vooral de prijs speelt een hoofdrol. België en Nederland zetten frites wereldwijd zeer scherp op de kade en daar kunnen de Amerikanen niet tegenop concurreren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.