Shutterstock

Analyse Zuivel

Alleen voor Cheddar klein plusje op zuivelmarkt

13 Mei 2022 - Klaas van der Horst

Cheddar noteert nog een klein plusje, voor het overige zijn er overal minnetjes te noteren op de zuivelmarkt. Voor een deel gaat het om kleine minnetjes, zoals bij rauwe melk, boter en de meeste kazen. Bij de poeders, room en vooral magere melkconcentraat worden het stevige minnen.

Toch blijft de markt een onderliggend vertrouwen uitstralen. Een crash van zuivelprijzen ligt echt niet op de loer, zo menen vrijwel alle partijen. Daarvoor is en blijft de beschikbaarheid van melk te laag en de vraag naar product te goed. Wel is merkbaar dat veel kopers hun behoefte voor de komende maanden redelijk hebben ingedekt en dat ze nu eerst wel eens willen aanzien wat hoe het aanvoerpatroon van melk verder verloopt. Ook is soms al een flink deel van het eerst voorziene aankoopbudget in verband met de hoge prijzen al opgebruikt. Zich verder vastleggen op aankopen voor het derde kwartaal en verder, stellen ze liever even uit.

Goede beschikbaarheid, geen druk
Voor dit moment is er ook redelijk wat product beschikbaar, al is er geen echte voorjaarspiek merkbaar bij de melkaanvoer. Van melkdruk is geen sprake. Als er dan ook nog wat problemen blijven door storingen en de beschikbaarheid van goedkoop Frans en Pools product, dan kan de notering voor magere melkconcentraat zomaar flink zakken, ook omdat melkpoederproducenten er nu niet gretig bovenop springen.

De roomnotering daalde per saldo iets minder sterk, maar zat de afgelopen week door allerlei sentimenten wel in een achtbaan. In eerste instantie leek er wel €1000 van de prijs af te gaan, maar na een eerste flinke dip trad weer herstel op. Dat de boternotering ondertussen weinig krimp gaf, droeg volgens velen goed bij aan het herstel van de roomprijs.

De daling van de melkpoederprijzen was voelbaar over de hele linie, maar producenten en handelaren wijzen op een grote spreiding in de prijzen. Dat duidt op behoorlijk wat onzekerheid in de markt, al spelen kwaliteitsverschillen en bestemming van het product ook een grote rol. Druk op de prijsvorming vanwege voorraadvorming is evenwel niet merkbaar. Grote partijen kunnen ook gemakkelijker schakelen en de poedermarkt ontlasten door bijvoorbeeld meer kaas te gaan maken.

De verwaarding van melk tot kaas is, ondanks een lichte terugval van een aantal noteringen, nog steeds de beste keuze. En de kaasmarkt kan de productie nog steeds goed verwerken, ondanks dat de gemiddelde leeftijd van het product licht oploopt. 

Aldi de bocht om
En retailers mogen dan moeite hebben met de hoge prijzen, toch zien steeds meer partijen in dat er voorlopig geen andere keuze is. Aldi Nederland verhoogde deze  week als een van de eersten de kaasprijs met €1,50 per kilo.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Achtergrond Ondernemen

Zwaar weer voor zuivel en kiwi's in Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden