Shutterstock

Analyse Zuivel

Alleen voor Cheddar klein plusje op zuivelmarkt

Vrijdag 09:00 uur

Cheddar noteert nog een klein plusje, voor het overige zijn er overal minnetjes te noteren op de zuivelmarkt. Voor een deel gaat het om kleine minnetjes, zoals bij rauwe melk, boter en de meeste kazen. Bij de poeders, room en vooral magere melkconcentraat worden het stevige minnen.

Toch blijft de markt een onderliggend vertrouwen uitstralen. Een crash van zuivelprijzen ligt echt niet op de loer, zo menen vrijwel alle partijen. Daarvoor is en blijft de beschikbaarheid van melk te laag en de vraag naar product te goed. Wel is merkbaar dat veel kopers hun behoefte voor de komende maanden redelijk hebben ingedekt en dat ze nu eerst wel eens willen aanzien wat hoe het aanvoerpatroon van melk verder verloopt. Ook is soms al een flink deel van het eerst voorziene aankoopbudget in verband met de hoge prijzen al opgebruikt. Zich verder vastleggen op aankopen voor het derde kwartaal en verder, stellen ze liever even uit.

Goede beschikbaarheid, geen druk
Voor dit moment is er ook redelijk wat product beschikbaar, al is er geen echte voorjaarspiek merkbaar bij de melkaanvoer. Van melkdruk is geen sprake. Als er dan ook nog wat problemen blijven door storingen en de beschikbaarheid van goedkoop Frans en Pools product, dan kan de notering voor magere melkconcentraat zomaar flink zakken, ook omdat melkpoederproducenten er nu niet gretig bovenop springen.

De roomnotering daalde per saldo iets minder sterk, maar zat de afgelopen week door allerlei sentimenten wel in een achtbaan. In eerste instantie leek er wel €1000 van de prijs af te gaan, maar na een eerste flinke dip trad weer herstel op. Dat de boternotering ondertussen weinig krimp gaf, droeg volgens velen goed bij aan het herstel van de roomprijs.

De daling van de melkpoederprijzen was voelbaar over de hele linie, maar producenten en handelaren wijzen op een grote spreiding in de prijzen. Dat duidt op behoorlijk wat onzekerheid in de markt, al spelen kwaliteitsverschillen en bestemming van het product ook een grote rol. Druk op de prijsvorming vanwege voorraadvorming is evenwel niet merkbaar. Grote partijen kunnen ook gemakkelijker schakelen en de poedermarkt ontlasten door bijvoorbeeld meer kaas te gaan maken.

De verwaarding van melk tot kaas is, ondanks een lichte terugval van een aantal noteringen, nog steeds de beste keuze. En de kaasmarkt kan de productie nog steeds goed verwerken, ondanks dat de gemiddelde leeftijd van het product licht oploopt. 

Aldi de bocht om
En retailers mogen dan moeite hebben met de hoge prijzen, toch zien steeds meer partijen in dat er voorlopig geen andere keuze is. Aldi Nederland verhoogde deze  week als een van de eersten de kaasprijs met €1,50 per kilo.

foodbusiness.nl

Klaas van der Horst

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Melk

Lagere zuivelmarkt drukt nog niet op melkprijs

Nieuws Zuivel

EU investeert in Ests project van A-ware en Interfood

Interview Jan Anker

'Groei is voor A-ware geen doel op zich'

Analyse Zuivel

Tweedeling op zuivelmarkt steeds beter zichtbaar

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief