Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers

Kredietportefeuille food en agri van Rabobank groeit

10 Februari 2022 - Linda van Eekeres

Rabobank heeft over 2021 een nettowinst geboekt van €3,7 miljard. Uitzonderlijk hoog voor Rabobank, stelt cfo Bas Brouwers. Het krediet dat Rabobank heeft uitstaan in de food- en agrisector is in 2021 met 8% gegroeid naar 102,9 miljard. 

De bank schrijft de hoge winst toe aan verbeterde marktomstandigheden en goede prestaties in verschillende bedrijfsonderdelen. In 2020 - toen de resultaten zwaar beïnvloed werden door de coronapandemie - was de winst €1,1 miljard.

De groei in wholesale (voedsel) en ruraal is doorgezet, aldus Rabobank-CEO Wiebe Draijer vanochtend (10 februari) tijdens een persconferentie. "Ondanks dat - en dat is een kleine tegenstrijdigheid - zijn boeren als de commodityprijzen omhooggaan, meer geneigd hun schulden af te lossen."

CO2-voetafdruk met eerste schatting in kaart gebracht
Rabobank heeft vandaag ook een impact report naar buiten gebracht. Als eerste in Nederland en een van de eerste in de wereld heeft Rabobank een inschatting gemaakt van de daadwerkelijke uitstoot van haar kredietportefeuille op weg naar de klimaatdoelen van Parijs, stelt Draijer. "We hopen hopen dat het een eerste stap is in het aanvaarden van standaarden die door alle banken worden geaccepteerd." De uitstoot van de uitstaande leningen in de Nederlandse food- en agribusiness bedraagt 11,2 megaton CO2e.  Later dit jaar brengt Rabobank haar 'plan voor Parijs' naar buiten.

250 miljoen extra tegen witwassen
Rabobank kreeg onlangs een aanwijzing van De Nederlandsche Bank omdat het nog niet genoeg doet om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. De bank trekt hiervoor nu 250 miljoen extra uit. Ook komt er een speciale directeur en worden er meer medewerkers aangetrokken, bovenop de bijna 5.000 die zich hiermee al bezighouden. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden