Foto-berlin.net / Shutterstock.com

Nieuws Politiek

Duitse landbouwminister wil hogere voedselprijzen

29 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De nieuwe Duitse landbouwminister, Cem Özdemir (foto), pleit voor hogere voedselprijzen. "Soms heb ik het gevoel dat goede motorolie belangrijker voor ons is dan goede slaolie. Voedsel mag geen luxegoed worden, maar de prijs moet de ecologische waarde sterker uitdrukken", aldus Özdemir in de Duitse krant Bild.

Özdemir kondigde bindende regelgeving aan om voedsel in Duitsland gezonder te maken. Hij beweert dat het Duitse eten over het algemeen ongezond is en dat daardoor 50% van de Duitsers overgewicht heeft. "De reden hiervoor is te veel suiker, vet en zout, vooral in afgewerkte eindproducten". De landbouwminister wil reclames voor producten met suiker gaan verbieden.

Geen 'rommelprijzen' voor voedsel
Cem Özdemir sprak zich hard uit tegen dumpprijzen voor voedsel. "Er mogen geen rommelprijzen meer zijn voor voedsel, ze drijven boerderijen in puin, bevorderen het uitsterven van soorten en vervuilen het klimaat. Daar wil ik verandering in brengen", aldus de minister. Hij wil dat mensen in Duitsland hun eten net zo waarderen als hun auto's. "Soms heb ik het gevoel dat goede motorolie voor ons belangrijker is dan goede slaolie. Eten zal waarschijnlijk geen luxegoed worden. Maar de prijs moet de ecologische waarde sterker uitdrukken."

Areaal biologisch naar 30%
De minister van Landbouw streeft er ook naar om het areaal biologisch geteelde groenten en fruit tegen 2030 uit te breiden van bijna 10 naar 30%. Ook moet de catering in openbare voorzieningen worden omgezet in regionale en biologisch geteelde producten. Cem Özdemir is sinds december 2021 minister van Landbouw. Hij is lid van de partij De Grünen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden