LambWeston
Dit is een premium artikel van Foodbusiness. Wilt u deze artikelen blijven lezen, maak dan een gratis account aan. Ja, die wil ik blijven lezen »

Analyse Lamb Weston

Beurskoers Lamb Weston toont grillig verloop

11 Oktober 2021

De beurskoers van fritesconcern Lamb Weston is vorige week grillig verlopen. Op de New York Stock Exchange daalde deze donderdag 7 oktober naar $58,2 per aandeel. Op de beurs in de Europese Unie was dezelfde tendens zichtbaar. Op donderdag maakte het Amerikaanse foodconcern de resultaten van het eerste kwartaal van boekjaar 2021/2022 bekend. Hieruit bleek dat de nettowinst daalde met 67% tot $30 miljoen, als gevolg van de coronacrisis. Dit gaf onrust op de markt.

Hoewel de winst is gedaald, is de netto-omzet gegroeid. Dit omdat de afzet naar de foodservice is verbeterd, nadat landen de afgelopen maanden uit lockdowns kwamen. De netto-omzet van Lamb Weston steeg in het eerste kwartaal met 13% tot $984 miljoen. De stijging van de verkoopvolumes weerspiegelde vooral het herstel in de vraag naar diepgevroren producten buitenshuis. Deze compenseerden de daling van het detailhandelsvolume, dat grotendeels het gevolg was van lagere zendingen van huismerkproducten.

Verstoringen in de toeleveringsketen
Toch liggen er veel uitdagingen in het verschiet voor Lamb Weston. CEO Tom Werner meldt in een verklaring: "De impact van extreme zomerhitte die de aardappelgewassen in de Pacific Northwest negatief beïnvloed hebben, in combinatie met industriële operationele uitdagingen, resulteert in hogere kosten. De transportkosten, beschikbaarheid van arbeid en verstoringen in de toeleveringsketen blijven een punt van aandacht." De nettowinst over het eerste kwartaal van boekjaar 2021/2022 van Lamb Weston bedroeg $29,8 miljoen, een daling van $59,5 miljoen ten opzichte van het kwartaal van vorig jaar. De verwaterde winst per aandeel bedroeg $0,20, een daling van $0,41 met een kwartaal eerder. Veroorzaakt door een daling van de inkomsten uit bedrijfsactiviteiten.

Extra kosten
In januari 2021 voorspelde de fritesproducent al dat er nog flink wat kosten moesten worden gemaakt als gevolg van de coronapandemie. Zo moesten extra kosten worden gemaakt voor het stilleggen, saneren en herstarten van de vele productiefaciliteiten en het verkorten van verschillende looptijden. Ook moesten aardappelen uit opslag langer worden verwerkt. Deze kosten worden nu ook in de portemonnee van het foodconcern gevoeld.

Lamb Weston verwacht dat de bruto-winstmarges tot aan boekjaar 2022 onder het niveau van voor de pandemie blijven. Het bedrijf verhoogt de prijzen van zijn producten, past de roosters van werknemers aan en neemt andere stappen om deze problemen op te lossen. Het foodbedrijf verwacht dat de netto-omzet in het boekjaar 2022 boven de langetermijndoelstelling van lage tot middelmatige cijfers zal liggen.

Productiecapaciteit verhogen
Eind juli maakte Lamb Weston Meijer bekend een nieuwe fritesfabriek te bouwen in het Zeeuwse Kruiningen, die in 2023 operationeel moet zijn. De jaarlijkse productiecapaciteit van de bestaande locatie wordt hiermee met 180.000 ton verhoogd. Met de bouw is een investering van ongeveer €200 miljoen gemoeid. Met de uitbreiding worden vijftig nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. De state-of-the-art fabriek gaat minder water en energie verbruiken en past hiermee in de duurzaamheidsstrategie van het beursgenoteerde bedrijf.

foodbusiness.nl

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.
Koers Carrefour onderhevig aan speculaties

Analyse Carrefour

Koers Carrefour onderhevig aan speculaties

Domino's Pizza lijdt onder lagere verkoop in Amerika

Analyse Domino's Pizza

Domino's Pizza lijdt onder lagere verkoop in Amerika

Glanbia bevindt zich in een zelfverzekerde modus

Analyse Glanbia

Glanbia bevindt zich in een zelfverzekerde modus

Aandeel McDonald's blijft groeien

Business Koersen

Aandeel McDonald's blijft groeien

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief