Jessica Girvan/Shutterstock

Nieuws Thuisbezorgen

Just Eat Takeaway plust ondanks overnames

17 Augustus 2021

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl heeft in het eerste halfjaar van 2021 een verlies geleden van €486 miljoen. De overnames van het Britse Just Eat en het Amerikaanse Grubhub waren daarvoor de voornaamste oorzaak. De totale omzet van Just Eat Takeaway steeg wel hard (€1.7 miljard) en het bedrijf verwacht dat het dieptepunt qua verliezen is geweest.

Bij de beursgang werd Just Eat meegeteld alsof dit bedrijf al sinds 1 januari 2021 deel uitmaakt van de gefuseerde onderneming. Het Amerikaanse Grubhub werd hierin niet meegeteld. Zou die Amerikaanse tak wel meetellen vanaf 1 januari, dan was de omzet naar €2,6 miljard gestegen.

Meer orders
Het online bestelbedrijf profiteert desalniettemin volop van de coronacrisis. Tijdens de lockdowns, maar ook daarna, zijn mensen meer eten gaan bestellen. In Nederland verwerkte Thuisbezorgd.nl in de eerste 6 maanden meer dan 31 miljoen orders, een stijging van 37% ten opzichte van vorig jaar. De omzet in Nederland steeg met 50%, van €80 miljoen naar €120 miljoen. Per bestelling gaven klanten meer geld uit. Ook in veel andere markten groeide Just Eat Takeaway hard.

Profiteren van schaalgrootte
Het concern gaat er vanuit dat ze in de komende 4 maanden 45% meer bestellingen gaat verwerken dan in 2020. Dat is berekend zonder de cijfers van Grubhub, want daar verwacht Just Eat Takeaway nog meer verlies op te lijden. Het bedrijf ziet het desondanks zonnig in. De onderneming profiteert steeds meer van haar schaalgrootte door de overnames, waardoor de kosten omlaag gaan.

Thuisbezorgd.nl was in 2020 actief in 23 landen. De belangrijkste markten zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en Nederland. Het bedrijf heeft wereldwijd 8.955 werknemers in dienst.

foodbusiness.nl

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.
Just Eat Takeaway wordt grootste maaltijdbezorger

Nieuws Bedrijven

Just Eat Takeaway wordt grootste maaltijdbezorger

Hoe Just Eat Takeaway een wereldspeler werd

Analyse Just Eat Takeaway

Hoe Just Eat Takeaway een wereldspeler werd

Nederlanders bestellen fors meer maaltijden

Nieuws Thuisbezorgd

Nederlanders bestellen fors meer maaltijden

Omzet Unilever stijgt na verhogen prijzen

Nieuws Kwartaalcijfers

Omzet Unilever stijgt na verhogen prijzen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief