Shutterstock

Nieuws Visserij

Grote zorgen over Schotse zalmkwekerij

25 Maart 2021 - Redactie Foodbusiness

Er zijn grote zorgen geuit over de zalmkwekerij in Schotland. Volgens een onderzoek van Compassion in World Farming (CIWF) is sprake van misvormingen, parasieten en een extreem hoog sterftecijfer. De organisatie roept de Schotse overheid op om de groei van de zalmindustrie in het derde grootste zalmproducerende land ter wereld een halt toe te roepen.

Een groep onderzoekers van Compassion in World Farming heeft onderzoek gedaan naar 22 kwekerijen in Schotland en concludeert dat er vrij weinig aandacht wordt besteed aan diergezondheid en milieu. Een van de conclusies is dat de zalmen in de kwekerijen te dicht op elkaar zwemmen. Ook worden veel misvormingen en infecties met zeeluizen aangetroffen. "De omstandigheden zijn soms zo slecht dat zo'n 25% de slachtleeftijd niet eens haalt", zo schrijven de onderzoekers.

Naast het gebrek aan dierenwelzijn, heeft de sector volgens de onderzoekers een grote impact op het milieu. "Afval van de kwekerijen spoelt uit en leidt tot slechte waterkwaliteit, algenbloei en doodt organismen. Ook chemicaliën en insecticiden komen in de omgeving terecht en vormen een bedreiging voor vissen, andere waterdieren en vogels", zo staat in het rapport vermeld.

'Geen groei meer'
Op dit moment is Schotland de derde grootste zalmproducent ter wereld. Het exporteert jaarlijks zo'n 165.000 ton (oftewel zo'n 38 miljoen dieren) naar meer dan 50 landen ter wereld. De huidige verwachting is dat de zalmindustrie in het land tegen 2030 met nog eens 100% is gegroeid. De organisatie vindt echter dat deze resultaten een reden moeten zijn om groei van de Schotse zalmindustrie een halt toe te roepen. "De Schotse overheid moet zo snel mogelijk deze ernstige problemen aanpakken en nu direct een stop zetten op uitbreiding van deze industrie", aldus Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden