De rundvleesprijs is voor het eerst sinds januari twee weken op rij stabiel gebleven. In sommige landen is zelfs sprake van een lichte daling. De gebroken weken zorgen ervoor dat de druk op het aanbod wat afneemt. De vraag die boven de markt hangt, is in hoeverre de prijsstijging zich weer zal voortzetten zodra de feestdagen voorbij zijn.
De Nederlandse rundvleesprijs is voor het eerst sinds begin januari twee weken op rij stabiel. De U-kwaliteit blijft staan op €6,75 per kilo. De P-kwaliteit blijft ondertussen op een niveau van €5, terwijl de tweede worstkwaliteit €3,75 blijft.
In Spanje en Ierland is sprake geweest van lichte prijsdruk. In Spanje daalde de prijs voor U-kwaliteit vleesrunderen na het einde van de ramadan met 2 cent per kilo, als gevolg van lagere exporten naar islamitische landen. Inmiddels is de prijs weer stabiel. Ook in Ierland staan de prijzen onder druk: slachtstieren van R-kwaliteit werden daar 4 cent per kilo goedkoper. Deze landen vormen echter de uitzondering. In Frankrijk en Duitsland blijven de prijzen voor runderen stabiel, terwijl in België sprake is van een lichte stijging.
Door het hoge prijsniveau komen vooral de marges van slagerijen onder druk te staan, met name in relatieve termen. Hierdoor neemt de ruimte voor verdere prijsstijgingen af. In de sector wordt bovendien gesignaleerd dat slachterijen toenemend moeite hebben met het voorfinancieren van de hoge slachtprijzen. Hoewel de uitbetalingsprijzen fors zijn gestegen, nemen ook de financiële risico's toe.
Daarnaast zorgen de gebroken weken ervoor dat de vraag bij slachterijen enigszins getemperd wordt. In Nederland viel Tweede Paasdag uit en ook op Koningsdag wordt er niet geslacht. Bovendien zijn relatief veel medewerkers met vakantie, omdat ze minder vrije dagen hoeven op te nemen in verband met de feestdagen of vanwege de meivakantie. In Duitsland vallen daarnaast Hemelvaartsdag en de Dag van de Arbeid uit. Dit alles heeft een dempend effect op de veeprijzen, aangezien er minder concurrentie is om de slachthaken te vullen.
De vraag is of dit tijdelijke effect leidend is, of dat het wijst op vroege tekenen van vraaguitval. Als de uitgevallen slachtingen de hoofdoorzaak blijken, valt er over ongeveer twee weken opnieuw een prijsstijging te verwachten. Dit patroon is ook zichtbaar in het slachtcijfer: in week 16 (de week van Pasen) daalde het aantal geslachte runderen tot onder de 10.000.
Vleesprijzen blijven stijgen
De reden daarvoor is eenvoudig: de rundveeprijzen mogen hoog zijn, maar op de vleesmarkten zetten de prijsverhogingen voorlopig nog door. Hoewel de vraag nog altijd groter is dan het aanbod, is er al sprake van een lichte daling in de vraag naar biefstukdelen. Dat geldt inmiddels niet alleen meer voor vlees van melkvee, maar ook voor luxe vleesrunderen met een hoge klassering.
De vraag naar stoofdelen is momenteel zeer laag. Ingewijden in de markt melden dat stoofdelen steeds vaker worden meegedraaid in het gehakt. Dat levert per kilo ongeveer €4 minder op, maar het alternatief is dat de producten anders blijven liggen. Invriezen vormt bovendien een groot risico. Niet alleen is de vraag naar stoofvlees structureel lager dan voorheen, ook is het onzeker of de prijzen in de herfst, wanneer traditioneel meer stoofpotten worden gegeten, nog wel boven het niveau van snippers uitkomen.
Vraag blijft bepalende factor
Fundamenteel blijft de vraag hoe lang consumenten de prijsverhogingen blijven accepteren. Hoewel sommige marktspelers verwachten dat de vraag al op korte termijn kan afnemen, is de dominante opvatting dat de verkopen tot en met de zomer sterk zullen blijven. Daarna wordt een vraaguitval voorzien, wat waarschijnlijk voor neerwaartse druk op zowel vlees- als veeprijzen zal zorgen. Toch verwacht men in de sector geen scherpe prijsdalingen. Aangezien vee naar verwachting de komende jaren schaars blijft, is de inschatting dat eventuele prijsverlagingen slechts geleidelijk en beperkt zullen zijn.