Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Na onstuimige periode meer rust op zuivelmarkt

5 Juli 2024 - Wouter Baan

De zuivelprijzen zaten de afgelopen week in vrij onstuimig vaarwater, maar met de vakantieperiode op komst laat de markt nu een kalmer beeld zien. Hierbij corrigeren de kaasprijzen weer heel licht omhoog, maar het omgekeerde geldt voor de boterprijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heel veel handelsactiviteit vindt er deze week niet plaats. Dit komt vooral door een gebrek aan vraag. Veel partijen hebben hun posities voor de komende weken ingedekt. Dit met het oog op de vakantieperiode. Daar komt bij dat de dalende prijzen van de afgelopen weken inkopers motiveert om de marktontwikkelingen even aan te zien. Zeker gezien ook de Global Dairy Trade eerder deze week ook fors omlaag ging.

Ingecalculeerd effect
Zuivelproducenten zijn ondanks de prijsdruk vrij relaxed en hadden wel verwacht dat het deze periode wat rustiger zou zijn qua afzet. Dit komt vooral tot uiting op de kaasmarkt. Voor spotleveringen binnen een maand liggen de prijzen beduidend lager dan voor de periode vanaf half augustus. De DCA-foliekaasnoteringen voor Gouda en Edam laten deze week een lichte opwaartse correctie zien maar blijven onder de grens van €4.000 per ton. Voor leveringen na de vakantieperiode liggen de prijzen rond €4.100. Producenten claimen dat de voorraadposities aanhoudend krap zijn, of in elk geval niet ruim.

Twijfelachtige botermarkt
De botermarkt is - zoals we deze week al eerder schreven - twijfelachtig. Nadat de prijzen in de eerste helft van dit jaar tot behoorlijk grote hoogte zijn gestegen, is het de vraag hoeveel rek er aan de bovenkant van de markt nog zit. Hoewel er nu sprake is van prijsdruk, is het niet de verwachting dat de markt gaat imploderen of iets dergelijks. Daarvoor is het fundament in de vorm van krappe voorraden te sterk. Dit laatste geldt niet voor de melkpoedermarkt waar de voorraden juist behoorlijk ruim zijn. Wel lijkt de ergste prijsdruk achter de rug te zijn met prijzen tussen €2.300 en €2.400 per ton. 

Uitblijven zomerweer
De vloeibare zuivelmarkt kan terugkijken op een rustige week. Met de zomervakanties voor de boeg is er minder vraag vanuit het verssegment, wat ook verband houdt het uitblijven van overtuigend zomerweer. Ook de Zuid-Europese landen zijn (nog) niet echt aan de markt. In grote lijnen bewegen de prijzen van room en magere melkconcentraat stabiel. De Nederlandse spotmelknotering doet deze week een stap terug tot €46 per 100 kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden