Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Markt varkensvlees komt na lange stilte in beweging

30 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De stilte op de varkensvleesmarkt is de laatste twee weken eindelijk doorbroken. Zowel de slachtprijzen als vleesprijzen zijn gestegen. Vooral een grotere vraag naar varkensvlees drijft de prijzen op, al blijkt ook het aanbod aan de krappe kant. Ondertussen bewegen de Duitse prijzen niet mee, al lijkt dit een kwestie van tijd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van varkensvlees is de laatste twee weken gestegen. In week 20 was de DCA Beursprijs €2,12 per kilo. De twee weken erna zette de prijs kleine stappen omhoog. In week 22 was de beursprijs gestegen tot €2,15. Opmerkelijk is dat de Duitse varkensprijs gelijk blijft, op €2,20, waardoor het verschil daalt tot vijf cent.

De hogere slachtprijzen worden met name gedreven door een grotere vraag. De laatste weken wisselden zeer natte dagen zonnige dagen af. Met name in het weekend was het weer goed, waardoor er ruimte was om te barbecueën. Dit gaf een impuls aan de horeca waar de terrassen volop bezoek trokken en daarnaast is er volop gebarbecued. Dit had een duidelijke weerslag op de vleesmarkt. Over de gehele linie zijn de vleesprijzen de laatste drie weken wat gestegen. In totaal nam de karkasprijs gemiddeld met €4,72 toe.

De verwachting van de markt is dat de prijzen nog wat zullen toenemen. Medio juni start het Europees kampioenschap voetbal. Over het algemeen geven dergelijke grootschalige sportevenement wat impuls aan de varkensvleesmarkt, aangezien een worstje een populaire snack tijdens de wedstrijd blijft. Daarbij zijn vooral de consumptie in Nederland en Duitsland van belang. Mochten deze landen ver komen, dan zou dat de prijzen nog wat verder kunnen opdrijven.

Aanbod blijft zwak
Terwijl de vraag toeneemt, blijft het aanbod aan de lage kant. In de markt is te horen dat het voor slachterijen weer wat moeilijker is om aan varkens te komen. Dat is in het Nederlandse slachtcijfer terug te zien. Het is weer even geleden dat het slachtcijfer rond de 300.000 varkens lag. In week 13 werden voor het laatst meer dan 298.000 varkens geslacht. Sindsdien bereikte het slachtcijfer in week 20 het hoogste punt sinds die eerdere week en werden ruim 286.000 varkens geslacht. Dat is niet veel, gezien het feit dat tweede pinksterdag de week ervoor uitviel. 

{{dataviewSnapshot(52_1717057830)}} 

Vooralsnog blijft de Duitse markt op de Nederlandse markt achter, al is het een kwestie van tijd tot de varkensmarkt bij onze oosterburen aantrekt. Niet alleen de Nederlandse, maar ook de Belgische en Poolse varkensnoteringen trekken aan. Dit is een signaal dat de prijzen op de hele Noord-Europese varkensmarkt zullen toenemen.

Gezien de hogere slachtprijzen op de importmarkten, is het zeer waarschijnlijk dat de toonaangevende Duitse varkensmarkt een stap naar boven zet. Dat de Duitse prijzen nog niet meebewogen komt waarschijnlijk doordat er deze week in de katholieke deelstaten een slachtdag uitvalt. Donderdag 30 mei is Sacramentsdag. Op die dag hebben enkele Duitse deelstaten vrij. De verwachting is dat de eerstvolgende volledige werkweek het krappe varkensaanbod wordt blootgelegd en dat de Duitse VEZG-notering met de buurmarkten mee stijgt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden