Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Promotie Iers rundvlees om exportpositie te behouden

18 Maart 2024 - Alex Jurvillier

Bord Bia, organisatie voor de promotie van Ierse voeding, grijpt deze week St. Patrick's Day aan om internationaal, 'van Zweden tot Shanghai', Iers eten en drinken in de schijnwerpers te zetten. De wereldwijde exportwaarde van Ierse dranken, voeding en landbouwproducten liep afgelopen jaar 4% terug, van een recordhoogte van €16,7 miljard in 2022 naar €16,3 miljard in 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daar moet bij worden gezegd dat de exportwaarde in 2022 uitzonderlijk hoog was, met een groei van 22% ten opzichte van 2021. Inflatie heeft vorig jaar internationaal de consumentenbestedingen beïnvloed en dat had volgens Bord Bia zijn weerslag op de Ierse export van dranken en voedsel. De waarde van de export is nog steeds 24% hoger dan in 2019. 

De waarde van de export van vlees en vee bleef stabiel op €4,2 miljard. Wel was er een stijging van de waarde van de export van rundvlees, gevogelte en levend vee te zien en een lagere export van schapen- en varkensvlees. Ierland wil zijn sterke exportpositie behouden en zet in op promotie van Iers product. Nummer 1 voor Ierland blijft het Verenigd Koninkrijk met een exportwaarde van €5,6 miljard aan Ierse voedsel en dranken, maar ook andere landen zijn belangrijke bestemmingen voor Ierland.

Bord Bia wil op de belangrijke Europese markten vooral Iers rundvlees promoten. Het mag dan ook niet verbazen dat tijdens een promotie-activiteit afgelopen maandag (11 maart) van Bord Bia ter gelegenheid van St. Patrick's Day - waar Foodbusiness aanwezig - de focus lag op Iers rundvlees.

Volgens Laura Crowley, manager van Bord Bia Nederland, is Nederland een belangrijke handelspartner voor Ierland, met een totale exportwaarde van €1,35 miljard aan voedsel en dranken naar Nederland in 2023. De waarde van de export naar Nederland van alleen rundvlees was al €207 miljoen.

Volgens Crowley maakt onder meer onze voorliefde voor stoofvlees Nederland interessant voor Ierland. Dit omdat in stoofvleesgerechten delen van het dier worden gebruikt die in andere landen minder geliefd zijn. Denk hierbij aan de nek en de sukade. Iers rundvlees is onder andere terug te vinden in de schappen van Albert Heijn, onder de vlag van Greenfields.

Vorig jaar voegde de Europese Commissie Iers gras gevoerd rundvlees toe aan de lijst van beschermde geografische aanduidingen. Iers gras gevoerd rundvlees omvat alleen vlees van runderen die minstens 90% van hun voeding uit gras halen en minimaal 220 dagen per jaar buiten lopen om te grazen. Het vee moet geboren, gevoerd met gras, gemest, geslacht, gekoeld en verwerkt worden in Ierland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden