Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Ruim een kwart eet nooit vegetarische hoofdmaaltijd

5 Maart 2024 - Linda van Eekeres

Van alle hoofdmaaltijden die in 2023 door Nederlanders werd gegeten was een kwart vegetarisch. Toch is er een substantieel deel van de bevolking (31%) die in heel 2023 geen enkele hoofdmaaltijd zonder vlees of vis nuttigde. Dit is de uitkomst van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum.

De enquête wordt elk jaar gehouden, maar deze keer werden voor het eerst ook vragen gesteld over de zeven hoofdmaaltijden per week. 25% van de hoofdmaaltijden waren dus vegetarisch in 2023, 63% met vlees en 12% met vis. 

Van de Nederlanders eet 5% geen vlees noch vis (vegetariër). 2% eet geen vlees, maar wel vis (pescotariër). En 0,5% consumeert helemaal geen dierlijke producten, dus ook bijvoorbeeld geen eieren en zuivel (veganist).

Opleiding en geslacht speelt mee
De meeste mensen (65%) eten wel vlees maar niet elke dag. 22% van de Nederlanders eet minstens drie dagen per week een vegetarische hoofdmaaltijd en 43% een of twee dagen. Hierbij valt op dat hoe hoger de opleiding, hoe meer er vegetarisch wordt gegeten. Van volwassenen met een universitaire opleiding eet 45% altijd of minstens drie keer per week een vegetarische hoofdmaaltijd. Onder hbo-opgeleiden is dat 32% en bij volwassenen met alleen vmbo, havo of vwo of een mbo-opleiding is dat 19%.

Ook speelt leeftijd een rol. 32% van de mensen tussen de 25 en 35 jaar eet altijd of minstens drie keer per week vegetarisch. En onder vrouwen (van alle leeftijden) is dat 31% tegen 23% van de mannen. 

Van de volwassenen zei in het onderzoek Belevingen 35% het afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten. Van 57% is de vleesconsumptie niet veranderd. De zorg voor het klimaat is de meest genoemde reden om geen of minder vlees te eten. In het onderzoek van 2020 was dat gezondheid. Dat staat nu op de tweede plek. Als derde belangrijke reden wordt dierenwelzijn genoemd, ongeveer even vaak als in 2020. Afgelopen jaar speelden de kosten van vlees vaker een rol bij de keuze om vegetarisch te eten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden