Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

EU verwacht dalende rund- en varkensvleesproductie

31 Maart 2023 - Max van der Heijden

De Europese Commissie verwacht dat de Europese rundvleesproductie in 2023 daalt met 1,6%, een verdere daling nadat de productie in 2022 ook al afnam. De Afrikaanse varkensgriep zorgt voor een lagere varkensvleesproductie. De pluimveeproductie herstelt licht met 1,1% en de schapen- en lamsvleesproductie daalt licht. Dat blijkt uit de Short Term Meat Outlook voor de lente van 2023. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundvleesproductie zakt ondanks de hoge rundvleesprijzen. Dat moedigen mogelijk meer import vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Amerika aan waarvan de EU verwacht dat deze met 5% zal stijgen. Eerder was de inschatting dat de productie met 0,6% zou afnemen.

Vooral in Duitsland daalt de productie hard (-8%), gevolgd door Frankrijk (-4,4%) en Polen (-2,6%). In Spanje groeide de productie juist (+2%) en ook in Ierland werd meer rundvlees geproduceerd (4,5%). De productie in Italië bleef relatief stabiel. Het aantal zoogkoeien daalde in 2022 voor het derde jaar op rij met 2,3%. Anderzijds daalde het aantal melkkoeien in de EU minder dan verwacht (-0,6%). Ook daalde het aantal mannelijke slachtrunderen met 2,2% en dat zal impact hebben op de beschikbaarheid van rundvlees. Wel is het zo dat de EU verwacht dat boeren dit jaar meer melkkoeien zullen slachten door de dalende melkprijzen en de hoge rundvleesprijzen.

Varkens
Minder varkens en de Afrikaanse varkensgriep zullen ervoor zorgen dat de varkensvleesproductie met 5% afneemt in 2023, ondanks de dalende voerprijzen. De Europese export daalt met 3% door een afnemende exportvraag vanuit China. De productie daalde in het merendeel van de lidstaten en vooral sterk in Duitsland, Polen, Denemarken, Spanje, België en Italië. Het aantal fokzeugen daalde met 4,6% na een daling van 3,6% in 2021. Dalende voerprijzen zullen ervoor zorgen dat de druk op de marges afneemt. 

De Europese varkensvleesexport daalde met meer dan 16% in 2022, vooral doordat de export naar China met 50% afnam. Wel groeide de export naar japan (+23%) , de Filipijnen (+21%), Zuid-Korea (+12%) en Australië (+19%). De verwachting is dat de export in 2023 met nog eens 3% daalt. 

Pluimvee
De Europese pluimveeproductie kan met 1,1% stijgen door dalende productiekosten. Dit ondanks de vogelgriep. Ook maken de hoge prijzen export nog steeds lastig. Het opschorten van importheffingen op producten uit Oekraïne maakt het Oekraïense pluimvee aantrekkelijk voor de import.

De productie in 2022 daalde met 1,7%. Dit kwam vooral door scherpe productiedalingen in Frankrijk (-12%), Italië (-9%) en Duitsland (-3%). Anderzijds groeide de Poolse productie met 6%. Hoewel de impact van de vogelgriep beperkt zal zijn, zal de export wel lijden onder handelsbeperkingen, zo verwacht de Europese Commissie.

De vraag naar pluimveevlees kan profiteren van inflatie omdat consumenten duurdere stukken vlees mogelijk links zullen laten liggen, zo schrijven de auteurs van het rapport. Daarmee kan de Europese pluimveeconsumptie met 2,5% groeien in 2023. De Europese pluimveevleesimport groeide met 15% in 2022, vooral door de eerder genoemde import vanuit Oekraïne, maar er kwam ook meer pluimvee uit Brazilië deze kant op. Dit doordat goedkoop voer en goedkope energie het pluimvee daar goedkoper maakte.

Schapen en geiten
De Europese schapen- en geitenkudde is historisch laag en dus nemen slachtingen af met 1% in 2023. Dit ondanks de hoge prijzen. Meer import vanuit Nieuw-Zeeland wordt daarom verwacht. De schapen- en geitenkudde daalde met 1,5 miljoen stuks, met name in Spanje en Frankrijk. Het is het derde jaar op rij dat de kudde met meer dan 1 miljoen dieren afneemt. Wel groeide de kudde sterk in Roemenië. De productie van schapen- en geitenvlees daalde met 0,6% in 2022.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden