Shutterstock

Nieuws VLees & Eiwit

Vion kijkt kritischer naar inkoopsysteem

22 December 2022 - Matthijs Bremer

Vleesverwerker Vion brengt wijzigingen aan in het Prijsindexgarantiesysteem (PIG), wat moet garanderen dat de varkenshouders een concurrerende prijs krijgen uitgekeerd. De voornaamste wijziging is dat Vion de maximale nabetaling voortaan limiteert op 1,5 cent per kilo. Met de nieuwe prijs hoopt Vion hun varkensvlees in heel Europa tegen een stabiele prijs te kunnen leveren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de volatiele vleesmarkten worstelt Vion al langer met garantieprijssysteem, binnen het eigen ketenprogramma Good Farming Balance, waar naar eigen zeggen 75% van het aanbod wordt uitbetaald. In september besloot de slachterij zodoende om de Duitse varkensprijs (VEZG) uit het mandje van noteringen te schrappen. Dit omdat de prijszetting op de Duitse varkensmarkt naar eigen zeggen een eigen leven was gaan leiden en niet meer correspondeerde met andere landen. In het voorjaar van 2020, kort na de uitbraak van de coronapandemie in Europa, schortte Vion de garantieprijs ook al eens op toen de vleesmarkt erg grillig was.

Om dergelijke maatregelen in de toekomst te voorkomen, besluit Vion nu om de maximale nabetaling vanaf 2023 te limiteren op anderhalve cent per kilo. Daarmee voorkomt het vleesconcern dat ze geen grip meer hebben op de nabetaling. De nabetaling over 2022 staat op dit moment op 2,7 cent per kilo, wat volgens Vion uitzonderlijk hoog is. Het mandje van noteringen blijft in het nieuwe jaar wel gelijk aan dit jaar, wat betekent dat de Duitse varkensprijs weer gaat meetellen. Ook de Spaanse, Deense en Belgische noteringen zitten in dit mandje. 

CO2-reductie
Verder maakt Vion bekend in te zetten op het reduceren van CO2 binnen Good Farming Balance. Om de varkenshouders te stimuleren zich in te zetten voor verduurzaming van de varkensvleesketen, gaat Vion werken met een duurzaamheidsstimulans gekoppeld aan prestaties ten aanzien van CO2-reductie op het bedrijf. De exacte invulling van de duurzaamheidsbonus is nog niet bekendgemaakt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden