DCA Spotprijs Fritesaardappelen

aardappelen akkerbouw aardappelverwerking

Analyse Aardappelen

Lockdownvrees drukt stempel op aardappelmarkt

Nu het aantal besmettingen snel oploopt, hangen strengere maatregelen als een donkere wolk boven de aardappelmarkt. De angst voor nieuwe lockdowns zet de prijzen onder druk. Toch loopt de afzet nog altijd als een trein en is er zeker geen overvloedig aanbod.
22 November 2021
aardappelen frites

Achtergrond Frites

Wereldhandel in frites floreert nog steeds

De wereldhandel in frites floreert nog steeds. Eerder dit jaar werd het oude record van de fritesexport ruimschoots verbroken en ook vandaag de dag is nog veel vraag naar diepgevroren aardappelproducten. Nederland en België spelen, zoals al jaren, een van de grootste rollen op de markt. Toch wordt ook steeds vaker gekeken naar wat logistiek een voordeel oplevert. Levertijden zijn immers lang.
8 November 2021
frites Mayonaise

Achtergrond Frites

Coronasteun heeft geen effect op fritesprijs

Een deel van de aardappeltelers in België en Nederland kon gedurende de coronacrisis een beroep doen op de zogenaamde ‘coronasteun’. En steun was hard nodig, want de afzetprijzen kwamen op gegeven moment niet hoger dan €2 per 100 kilo. Heeft die steun uiteindelijk effect gehad op de marktprijzen voor bijvoorbeeld diepgevroren aardappelproducten? Wageningen University & Research moest het uitzoeken.
1 November 2021
frites aardappelverwerking

Inside Aardappelen

China gaat zelf flink meer frites produceren

Fritesfabrikanten in China schroeven de productie dit seizoen flink op. Daarmee anticiperen zij niet alleen op de groeiende vraag, maar ook op de lagere import afgelopen jaar als gevolg van de internationale logistieke verstoringen. Het vraagt wel om meer aanvoer van fritesaardappelen uit het buitenland, aangezien Chinese areaal is gekrompen.
15 Oktober 2021
frites

Analyse Fritesaardappelen

Fritesafzet groter dan voor de coronacrisis

De vraag naar frites is groot. Zo groot dat de wereldwijde export op een hoger niveau ligt dan voor de coronacrisis. Een en ander is nog niet terug te zien in de prijsvorming en dat is verrassend, zeker met de verwachte schaarste.
8 Oktober 2021
grondstofupdate

FB TV Grondstofupdate

Grondstofmarkten raken verder op drift

De agrarische grondstofmarkten waren de afgelopen dagen volop in beweging, zet Kees Maas, grondstofanalist van DCA, in zijn Grondstofupdate voor Foodbusiness uiteen.
18 Augustus 2021
frites

Achtergrond Frites

Omvat gezonder eetpatroon ook minder friet?

Precies één week geleden was het ‘World Fry Day’. Oftewel: de dag van de frietjes. Nederlanders zijn er gek op: van een ‘patatje-oorlog’, een ‘patatje met’ tot de tegenwoordig hippe zoete aardappelfrieten. Het gaat er allemaal wel in. Niet gek dus dat de teelt in ons land populair is in het bouwplan van akkerbouwers. Van alle akkerbouwteelten staat de aardappelteelt op de tweede plaats, na maïs. Toch zijn er steeds meer uitdagingen. Denk alleen al aan het gezonder wordende consumptiepatroon van consumenten. Worden de andere akkerbouwteelten daardoor interessanter?
20 Juli 2021

FB TV Grondstofupdate

'Tekort aan frites hangt boven de markt'

Waar de noteringen op de granenmarkt van bijvoorbeeld tarwe onder druk staan, hangt er een tekort aan frites en rundvlees boven de markt. Kees Maas, specialist grondstoffen van DCA, legt in zijn Grondstofupdate uit welke ontwikkelingen er gaande zijn op de fritesmarkt en de markt van de grondstof ervan, de aardappel. Ook stipt Maas aan dat ze zich in de Verenigde Staten zorgen maken over de beschikbaarheid van de hamburger. Tevens licht hij de bewegingen op de granenmarkt toe en zijn tip van de week gaat deze keer over boter.
13 Juli 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden