Fonterra

Nieuws Bedrijven

Fonterra zoekt meerwaarde en sluit oude installaties

15 April 2024 - Klaas van der Horst

Zuivelcoöperatie Fonterra sluit een aantal oude installaties op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland en wil de melkaanvoer daarvan benutten voor het maken van producten met een hogere toegevoegde waarde. Ook hoopt de zuivelproducent er het milieu mee te dienen. Er gaan overigens geen vestigingen dicht. Dat laat het over aan Lactalis, in Australië.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra's productiedirecteur Nieuw-Zeeland Alan van der Nagel stelt dat de oude installaties in Waitoa en Te Rapa hun diensten hebben bewezen, maar dat er nu efficiëntere installaties zijn, waar bovendien andere producten met een hogere toegevoegde waarde kunnen worden gemaakt. 

Twee oudere poedertorens in Te Rapa (zie foto) worden in mei al stilgezet. Daarmee wordt ook minder steenkool gebruikt. Fonterra is voor de energievoorziening nog steeds voor een groot deel afhankelijk van kolenstook, maar probeert dat te veranderen. Heel snel gaat dat niet, maar het sluiten van oude torens helpt. Ook in Waitoa gaat een installatie dicht, maar dat zal pas eind 2024 zijn. Daar gaan dan ook ruim veertig arbeidsplaatsen verloren, maar de werknemers kunnen waarschijnlijk elders worden ingezet, meent Fonterra. Er worden overigens geen vestigingen gesloten.

Op twee andere plaatsen op het Noordereiland wordt de productie juist verhoogd. In Hautapu wordt de komende jaren meer lactoferrine gemaakt, in Pahiatu wordt de productie van gekaramelliseerde melkpoeder vergroot. Het eerste product wordt onder meer gebruikt in kindervoeding, maar ook in andere gezondheidsvoeding. Het tweede ingrediënt wordt onder meer gebruikt als bakkerijproduct en voor het maken van ijs. 

Lactalis haalt bezem door organisatie in Australië
Lactalis, dat in de voorbije jaren grote belangen heeft verworven in Australië, haalt daar ondertussen de bezem door de organisatie. Het sluit daar een fabriek in Echuca, in de deelstaat Victoria, wat gepaard gaat met het verlies van 74 arbeidsplaatsen. De productie van yoghurts en desserts verhuist naar de fabriek in Bendigo. Voor deze fabriek heeft Lactalis grote plannen. Daar wil het zo veel mogelijk productie concentreren en de verwerking uitbreiden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden