Ausnutria

Nieuws Ondernemen

Ausnutria hield intern te weinig vinger aan de pols

4 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Bij zuivelconcern Ausnutria in China zijn in de periode van begin 2020 tot en met maart 2023 gebreken in de interne controle vastgesteld, waardoor een te hoge omzet is gerapporteerd. Dat is onder meer omdat kortingen niet zijn verwerkt, er te weinig periodieke tussenbalansen zijn opgemaakt en zo het zicht over diverse posten is verloren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook is sprake geweest van onderrapportage van kosten. Dit heeft Deloitte Consultants Shanghai geconstateerd in een onderzoek in opdracht van het topmanagement. Ausnutria heeft hierover op de valreep van het vorige jaar een mededeling gedaan.

Ausnutria is vooral actief in de productie van kindervoeding en heeft ook fabrieken en melkaanvoer in Nederland. Het is met name een grote speler in de geitenzuivel.

Het niet verdisconteren van kortingen bij de verkoop van producten heeft Ausnutria alleen al in boekjaar 2021 ruim €28 miljoen gekost. Daarnaast is een aantal minder begrotelijke tekortkomingen vastgesteld, zoals een zwak projectbeheer, een gebrekkig debiteurenbeheer en dito tekorten bij de controle op onverkochte voorraden.

Ook is bij het beheer van de joint venture-kosten te weinig opgelet, evenals bij de vergoedingen voor het (inmiddels vertrokken) senior management, zo wordt gemeld.

Ausnutria heeft beterschap beloofd en zal voor het einde van het eerste kwartaal van dit jaar de vereiste herstelmaatregelen treffen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden