Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Zuivelhandelaar Numidia voert winst stevig op

26 September 2023 - Wouter Baan

Zuivelhandelaar Numidia zag de winst in 2022 flink oplopen, zo blijkt uit recent gedeponeerde jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel. De omzetgroei is wel veel minder explosief in vergelijking met branchegenoten Hoogwegt en Interfood. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Numidia zag de omzet afgelopen jaar met 5% toenemen tot een record €939 miljoen. Bijna driekwart hiervan wordt gerealiseerd in de afzet van melkpoeder, de rest komt uit boter, kaas en een klein beetje uit de vloeibare zuivelhandel. De winst laat na een teruggang in 2021 een flinke toename zien en stijgt met 487% tot €20,8 miljoen. Dit is eveneens een record. Dit leidt tevens tot een verbeterde cashflow en solvabiliteit die oploopt tot krap 25%, maar daarmee nog wel aan de lage kant is.

Selectief zijn
Numidia dankt het verbeterde resultaat aan sterke marges, zowel in de fysieke zuivelhandel als in de derivatenhandel. De handel in derivaten is volgens het bedrijf intussen minstens zo belangrijk geworden als de handel in fysieke stromen. Naar eigen zeggen is er de afgelopen jaren een sterk fundament gelegd om verder te groeien. De hoge prijzen brachten naast een hogere omzet ook uitdagingen met zich mee, want hierdoor moest het bedrijf selectiever zijn om fysieke handelsposities in te nemen, zo licht CEO Han van Hagen in het jaarverslag toe. De hoge prijzen deden immers een aanslag op de cashflow. Mogelijk blijft hierdoor de omzetgroei wat achter bij de concurrentie. 

Concurrentie
Zo zag zuivelhandelaar Interfood de omzet met 60% toenemen tot €3,6 miljard. Marktleider Hoogwegt boekte een omzetgroei van 37% tot €3,8 miljard, maar zag Interfood qua omzet wel gevaarlijk dichtbij komen. In februari gaf van Hagen in een interview aan te willen doorgroeien tot tweede grootste zuivelhandelaar van Nederland, maar dat lijkt op basis van de omzetontwikkeling in 2022 tamelijk ambitieus te zijn. 

Met een netto winstmarge van 2,21% gaat Numidia al wel ruim aan kop. Bij Hoogwegt kwam dit meetgetal in 2022 net boven de procent uit, terwijl Interfood daar nipt onder bleef. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden