Ken Wolter / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Cargill ziet winst halveren, maar boekt recordomzet

21 September 2023 - Max van der Heijden

De winst van Cargill is het afgelopen boekjaar nagenoeg gehalveerd door gestegen kosten, teleurstellende resultaten van de vleestak en lagere prijzen voor landbouwgrondstoffen. 

Het boekjaar van Cargill eindigt op 31 mei. Het bedrijf meldde een netto inkomen van $3,81 miljard, lager dan de $6,69 miljard van een jaar eerder. Dat blijkt uit documenten ingezien door Bloomberg columnist Javier Blas. 

Cargill leidde onder de krappe veestapels in de VS, waardoor de rundvleesactiviteiten afnamen. Ook was er sprake van een kippenoverschot. De inkomsten uit gewassen daalden met 43%, maar het was toch nog het op drie na beste jaar. 

De jaaromzet groeide met 7,1% naar $176,6 miljard. Een nieuw record. Een stijging van de rentelasten met 61%, herstructureringskosten, afschrijvingen en andere uitgaven zorgden ervoor dat de winst dus lager uitviel. 

Die hoge kosten kwamen op het moment dat de beperkingen rondom de pandemie verdwenen en grondstofprijzen stabiliseerden na de Russische invasie van Oekraïne. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox