FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina wil snelle eiwitstappen zetten

13 Januari 2023 - Klaas van der Horst

Zuivelconcern FrieslandCampina heeft nieuwe stappen gezet om zich te verbreden tot voedingsbedrijf met een ruim aanbod aan eiwitten. En op een snelle manier. Dit blijkt uit de bekendmaking van een samenwerking met het Californische biotechbedrijf Triplebar Bio. Het is ook een verdere stap op weg om 'boer-loos' te produceren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eiwitten die beide partners willen produceren, komen geheel vanuit een procesomgeving waar gisten het werk doen. Wel met behulp van suikers en ander ruw materiaal, maar zonder melk of bonen. FrieslandCampina ziet met name brood in de samenwerking met Triplebar Bio, omdat dit bedrijf een hele snelle methode heeft ontwikkeld om de meeste geschikte hoogwaardige eiwitten te selecteren en produceren. Zijn deze felbegeerde eiwitten eenmaal gevonden, dan kunnen gisten aan het werk worden gezet om deze eiwitten op grote schaal te produceren.

Triplebar Bio van haar kant ziet perspectief in de juist samenwerking met FrieslandCampina, omdat deze al veel ervaring heeft met precisiefermentatie op grote schaal. Bedrijfsonderdeel Ingredients past deze techniek al sinds 2016 toe om menselijke melkoligosacchariden (HMO's) te produceren voor gebruik in onder meer kindervoeding.

Installaties staan er al
Voorlopig gaan beide bedrijven gewoon samenwerken (Triplebar met FrieslandCampina Ingredients) en de gezamenlijke perspectieven verder verkennen. Later in het jaar verwacht FrieslandCampina nadere mededelingen te kunnen doen over hun activiteiten en voornemens. Het Amersfoortse zuivelconcern hoeft volgens een woordvoerder geen grote nieuwe fabrieken te bouwen om de nieuwe niet-zuiveleiwitten te kunnen produceren. Het grootste deel van de installaties is er al. Investeringsbedragen kunnen mede daarom nog niet worden genoemd.

De reden dat FrieslandCampina kiest voor niet-zuivel eiwitten is dat het wil kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitoplossingen voor een groeiende wereldbevolking. Daarvoor is volgens het bedrijf een bredere eiwitportfolio nodig om ook alternatieve eiwitten te kunnen aanbieden, naast het bestaande zuivelaanbod. "Maar we blijven in eerste instantie een zuivelbedrijf," verzekert een woordvoerder.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden