Shutterstock

Nieuws Glanbia

Glanbia ziet daling in melkplas en schrapt quota

4 Mei 2022 - Redactie Foodbusiness

De Ierse zuivelverwerker Glanbia gaat leveranciers aansporen om meer melk te produceren. De melkproductie in Ierland valt dit jaar tot nog toe namelijk fors kleiner uit dan verwacht.

Glanbia voerde vorig voorjaar een aantal maatregelen door om de groei van de melkproductie in de piekmaanden april, mei en juni voor komende jaren te temperen. Voor melk die geleverd wordt buiten deze maanden geldt geen beperkende regeling. Waarom een regel om de melkaanvoer te beperken? Omdat het zuivelconcern bang was dat het de sterk groeiende melkplas in de piekmaanden niet meer kon verwerken. Bovendien liep de bouw van een nieuwe kaasfabriek vertraging op.

Productie krimpt plotseling
Tegen de verwachtingen in groeit de Ierse melkproductie momenteel niet meer. In maart viel de melkaanvoer 2,6% kleiner uit dan in maart 2021. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau Eurostat. Glanbia vermoedt dat een achterblijvende grasgroei dit voorjaar en de hoge productiekosten voor veehouders hieraan ten grondslag liggen.

Om de aanwezige productiecapaciteit volledig te kunnen benutten, past de zuivelaar de regeling aan die de piek in de melkaanvoer normaal gesproken moet afvlakken. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte mogen bedrijven de productie in april, mei en juni tussen 2,5% en 10% opvoeren, in vergelijking tot één jaar eerder. Met name bedrijven met een jaarproductie tot 550.000 liter kunnen met de aanpassing extra melk leveren in de piekmaanden.

Sterke prijsontwikkelingen
De aanpassing in de regels moet ook zeker in het licht van de sterke prijsontwikkelingen op de zuivelmarkt gezien worden. Het aanbod van melk is wereldwijd behoorlijk krap, waardoor extra volumes nu makkelijk door de markt kunnen worden opgenomen. Dit is iets wat in het verleden weleens anders is geweest.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Achtergrond Ondernemen

Zwaar weer voor zuivel en kiwi's in Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden