Richard Juilliart/Shutterstock

Nieuws Nestlé

Druk op Nestlé om uit Rusland te vertrekken

22 Maart 2022 - Linda van Eekeres

'Good food, Good life', die slogan van Nestlé haalde de Oekraïense president Volodimir Zelenski afgelopen weekend in een videotoespraak vanuit Kiev aan. Daarin laakte hij dat Nestlé niet uit Rusland vertrekt. De kritiek op Nestlé van consumenten zwelt ondertussen aan.

Reclamecampagnes van het voedingsmiddelenconcern zijn stilgelegd en er worden geen nieuwe investeringen meer gedaan in Rusland. Nestlé heeft ook de export van Nespresso, San Pellegrino mineraalwater en een aantal andere producten stopgezet, maar blijft naar eigen zeggen essentiële voedingsmiddelen invoeren, waaronder babyvoeding en ontbijtgranen. Voor de export vanuit Rusland geldt hetzelfde.

De premier van Oekraïne, Denys Shmyhal, heeft Nestlé-CEO Mark Schneider ervan proberen te overtuigen om alle activiteiten in Rusland te staken, zo schreef hij vorige week in een post op Twitter. Zelinski zei zaterdag 19 maart in een videoboodschap aan de Zwitserse bevolking: "Good food. Good life. Dit is de slogan van Nestlé. Jullie bedrijf dat weigert uit Rusland te vertrekken. Zelfs nu, nu er bedreigingen zijn naar andere Europese landen."

'Nestlé maakt geen winst in Rusland'
Aan persbureau Bloomberg heeft het concern verklaard geen winst te maken op de overgebleven activiteiten in Rusland. Ook stelt Nestlé dat het alles doet om Oekraïne en buurlanden te helpen in de humanitaire crisis. "We zijn een van de weinige voedingsbedrijven die nog actief is in Oekraïne en soms lukt het zelfs om voedsel te distribueren naar Charkov", aldus de onderneming tegen Bloomberg. 

Net zoals eerder bij McDonald's, Coca-Cola, Yum! Brands en andere grote foodbedrijven, neemt de druk op Nestlé van de publieke opinie toe en roepen consumenten op Twitter op tot een boycot. Ook een groot Amerikaans pensioenfonds uitte kritiek. Veel voedingsmiddelproducten - waaronder bovengenoemde - zijn alsnog helemaal uit Rusland vertrokken.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Ondernemen

Nestlé ziet zuivelomzet dalen, maar verdient meer

Nieuws Bedrijven

Nestlé maakt nieuwe KitKat van duurzamere cacao

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden