Shutterstock

Analyse Carlsberg

Lagere winstverwachting Carlsberg door oorlog

14 Maart 2022 - Linda van Eekeres

Carlsberg Group verwacht dat de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland de financiële resultaten over 2022 negatief gaan beïnvloeden. Daarom liet het bedrijf woensdag 9 maart de winstverwachtingen los die het in februari bij de presentatie van de jaarcijfers gaf.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bierbrouwer stopt met de productie en verkoop van Carlsberg op de Russische markt. Alle advertenties, van zowel de Carlsberg Group als Baltika Breweries, zijn in Rusland stopgezet. Baltika, waar Carlsberg sinds 2000 aandeelhouder van is en sinds 2008 meerderheidsaandeelhouder, blijft wel als afzonderlijk bedrijf actief. Er zijn daar 8.400 Russen werkzaam. Zolang de humanitaire crisis aanhoudt, doneert Carlsberg alle winsten die het in Rusland behaalt aan hulporganisaties. Eerder kondigde de bierbrouwer al aan geen nieuwe investeringen meer te doen in Rusland en de export van Carlsberg naar Rusland stop te zetten.

Rusland en Oekraïne: 13% van de omzet
Rusland en Oekraïne waren afgelopen jaar goed voor ongeveer 13% van de omzet en 9% van de winst. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2021 op 4 februari sprak het bedrijf nog een verwachting uit van een winstgroei van 0% tot 7% over 2022. Daarbij werd al wel rekening gehouden met de hogere grondstofkosten, die deels in de bierprijs doorberekend worden, waardoor een negatieve invloed op de bierconsumptie niet wordt uitgesloten. Eerder vandaag schreven we op Foodbusiness al dat de prijsstijging van diverse granen binnenkort ook zichtbaar worden in de bierprijzen.

Carlsberg houdt de productiefaciliteiten van het Russische merk Baltika in Rusland open, zoals hier in Voronezh. Bron: Shutterstock

De directe impact van het conflict is momenteel beperkt op de markten buiten Rusland en Oekraïne, maar het zorgt wel voor een verdere stijging van de grondstofprijzen, waaronder energie, stelt Carlsberg. "Dit zal dit jaar een negatief effect hebben op de kostprijs van goederen en logistiek, waarvan nog niet te zeggen is hoeveel", geeft het concern aan. "Vanwege de grote onzekerheid met betrekking tot Oekraïne en Rusland en de mogelijke indirecte impact op de rest van de groep, achten we het niet verstandig om prognoses te geven voor dit jaar en schorten we onze winstprognose voor 2022 op. We volgen de situatie op de voet en melden het wanneer we meer zicht hebben op de winst", aldus de verklaring.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne op donderdag 24 februari beweegt het aandeel Carlsberg naar beneden. Op 3 januari stond de koers op 1.155 Deense kronen (omgerekend €155,24 per aandeel). 24 februari was dat 977 kronen (€131,32 per aandeel). op 25 februari was er een kleine plus (1025,50 kronen, ofwel €137,83 per aandeel), maar de daaropvolgende anderhalve week daalde het aandeel verder.

Het loslaten van de winstverwachting op woensdag 9 maart heeft het aandeel geen goed gedaan. De koers zakte van 855,40 Deense kronen (of €114,97 per aandeel) naar 808,40 Deense kronen (€108,66 per aandeel) op donderdag 10 maart. Vandaag, maandag 14 maart, zit het aandeel weer iets in de lift, met ruim 1% bij publicatie van dit artikel (824 Deense kronen, €110,74).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden