PerkinElmer

Interview Lamers & Buseth

Nieuw lab voor onderzoek naar voedselveiligheid

9 Maart 2022 - Kimberly Bakker

In Veghel wordt dit jaar gestart met de bouw van een nieuw laboratorium voor analyses omtrent voedselveiligheid en voedingswaarden. Die analyses worden uitgevoerd door NutriControl, met behulp van technologie van PerkinElmer. De nieuwe faciliteit in Veghel is voor beide partijen een mooie stap om de samenwerking te versterken.

Verbeteren en garanderen van voedselveiligheid en het maken van analyses op het gebied van voedingswaarde, dat is de reden dat NutriControl in 1974 in het leven werd geroepen. "Om eventuele giftige stoffen te kunnen meten, hadden we natuurlijk wel een lab én instrumenten nodig", zo vertelt Henk Lamers, manager Analytical Services bij NutriControl. De behoefte daaraan werd ingevuld door multinational PerkinElmer. In de jaren 2008 en 2009 werd die samenwerking versterkt en in 2017 opende NutriControl een demolocatie voor PerkinElmer. Inmiddels doet NutriControl onderzoek voor landen over heel de wereld én PerkinElmer zorgt ervoor dat ze dat kunnen blijven doen.

PerkinElmer, dat zelf sinds 1937 bestaat en een groepsomzet heeft van zo'n $5 miljard, is leverancier van end-to-end-oplossingen voor een gezondere wereld en focust zich daarbij op vier pijlers: diagnostics, life sciences, food en analytics. "Een mooi voorbeeld van onze voedseloplossingen is te vinden in de wereldwijde granenproductie. Ongeveer 90% van die productie gaat – voordat het op de markt komt – door een instrument van PerkinElmer heen", licht Erik Buseth, managing director voor Nordics en de Benelux bij PerkinElmer, toe.

'We groeien uit ons jasje'
NutriControl gaat nu een nieuw laboratorium bouwen in Veghel, waar ook PerkinElmer gevestigd zal zijn. Deze nieuwe faciliteit wordt uitgerust met de meest geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde levensmiddelen-, diervoeder-, voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. "Deze locatie bestaat al sinds de start van het bedrijf. Toen telden we nog zeven werknemers, inmiddels zijn dat er zo'n 145. We groeien uit ons jasje en hebben meer ruimte nodig", aldus Lamers. De nieuwe locatie zal 50% meer capaciteit hebben. Lamers: "Dit biedt NutriControl meteen de mogelijkheid om een van de belangrijkste spelers te worden in Europa op dit gebied."

De opening van een gezamenlijk laboratorium is voor de twee bedrijven ook een mogelijkheid om de samenwerking verder te versterken. "Zo kunnen de medewerkers van NutriControl en PerkinElmer intensiever met elkaar samenwerken", vertelt Buseth. Lamers vult dit aan: "Bij het ontwerp is rekening gehouden met de behoeften van PerkinElmer. Toen wij voor het eerst nadachten over de herinrichting en uitbreiding van ons spectroscopische laboratorium, zijn wij met elkaar in gesprek gegaan om te bekijken hoe het nieuwe lab ontworpen kon worden met het oog op de groeiende samenwerking."

Zo wordt de nieuwe locatie voorzien van een demonstratielaboratorium, waardoor een snellere toegang tot de technologie van PerkinElmer mogelijk is. "We hebben al een demolab in Stockholm, Frankfurt, Parijs en Londen, maar nog niet in de Benelux. Dit is perfect voor ons", vertelt Buseth. Lamers vult aan: "Het demonstratielaboratorium kan laten zien wat allemaal mogelijk is met de technologie van PerkinElmer. Klanten van PerkinElmer krijgen zo te zien dat de technologieën ook werken in een echte productiefaciliteit."

Goede voeding garanderen
En het doel? "Om te zorgen voor gezond en veilig voedsel voor zowel volwassenen als baby's, maar ook voor onze dieren. Neem het nieuws over een brand in een kerncentrale in Oekraïne. Als er radioactieve elementen vrijkomen, dan willen we die natuurlijk niet onbewust consumeren. NutriControl kan dit in het lab nauwlettend in de gaten houden met de oplossingen van PerkinElmer. Raw materials voor zowel voedsel en veevoer is een wereldmarkt. Het continu testen van kwaliteit en veiligheid is de sleutel tot veilige en gezonde voeding en diervoeding. Henk kan al die noodzakelijke parameters meten", zegt Buseth.

Over tien jaar hoopt Lamers dat iedereen het belang van analyses omtrent voedselveiligheid en voedingswaarden inziet. "We werken al veel samen met scholen die onder meer laboranten opleiden. In de omgeving van Veghel zijn al meer dan duizend studenten op dit gebied. Het zou mooi zijn als wij op termijn een academy zijn voor al die studenten. Ze kunnen dan bijvoorbeeld bij ons de nieuwste technologieën testen, die op de scholen nog niet beschikbaar zijn." Buseth vindt dat een mooi doel. "Er is geen betere plek om als student rond te lopen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden