Shutterstock

Nieuws Trends

Markt voor gemaksvoeding groeit tot 2030

3 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

De komende tien jaar krijgen traditionele foodservicekanalen, zoals de horeca, te maken met concurrentie van supermarkten. Dit meldt Foodservice Instituut Nederland in de 'Beleidsmonitor 2030'. In dat jaar is gemak voor de consument het belangrijkste motief om voedsel te kopen, stelt het instituut. Dat wordt door de coronacrisis versneld.

Routine was in 2019 veruit het belangrijkste aankoopmotief; dit aandeel lag op 44%. De voorspelling van Foodservice Instituut Nederland (FSIN) is dat dit aandeel in 2030 op 33% ligt. Het uitstelgedrag van de consument, de opmars van digitale bestelplatforms in combinatie met sommige blijvende effecten van de coronapandemie, zorgen voor een verschuiving. Van de €80 miljard die de Nederlandse consument in 2030 aan voedsel besteedt, valt €27,5 miljard onder de noemer van gemak (34%).

Markt foodsector groeit
De omzet van de totale foodsector bedraagt over acht jaar meer dan €80 miljard. Daarmee zal de markt met ruim 40% groeien ten opzichte van 2020. Foodservice groeit in 2030 richting een omzet van €25,6 miljard; in 2020 was dit €12,3 miljard. De totale omzet van de foodretail groeit naar €54,7 miljard. Dat was in 2020 nog €44,5 miljard.

Het marktaandeel van de foodservice in het totaal is in 2030 nog niet volledig hersteld van de coronacrisis, verwacht FSIN. De belangrijkste reden daarvoor is de achterblijvende omzetontwikkeling in de cateringsector. Het marktaandeel van thuisconsumptie stijgt licht. Dat komt door de groei van bezorging en toenemende concurrentie van supermarkten op het gebied van foodservice-oplossingen voor thuis.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden