trabantos / Shutterstock.com

Analyse Kellogg Company

Pieken en dalen voor Kellogg Company

4 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Voor veel voedingsmiddelenbedrijven was afgelopen jaar een roerig jaar. Kellog Company zag in 2021 ook pieken en dalen. Het beursverloop was ongeveer net zo grillig als het coronavirus. De stroeve onderhandelingen met de medewerkers van de eigen graanfabrieken gaf de beurskoers een nog temperamentvoller verloop.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de medewerkers van de graanfabrieken van Kellogg Company in de Verenigde Staten maanden hebben gestaakt, wist het bedrijf in de laatste maand van het jaar toch een overeenkomst voor vijf jaar af te sluiten. Dit nadat Kellogg Company begin december nog dreigde met het inhuren van vervangende medewerkers, omdat de medewerkers een voorlopig akkoord verwierpen. Het conflict is ontstaan, omdat medewerkers het zat zijn tegen lage lonen onregelmatige werktijden te draaien. Daarnaast willen zij ook pensioenverbeteringen. Toen de Amerikaanse president Joe Biden zich ook nog eens uitliet over hoe de onderhandelingen werden gevoerd, werd vrij snel een akkoord bereikt. De stakende medewerkers zijn sinds 27 december weer aan het werk. Dit conflict was daarmee het langste arbeidsconflict uit de Amerikaanse geschiedenis.

Niet alleen bij Kellogg Company, maar ook bij andere foodbedrijven werd dit jaar gestaakt. De reden? Lage lonen, terwijl hard gewerkt moest worden in de coronacrisis. Dit wordt ook wel 'big quit' genoemd; een onvoorziene golf van werknemers die er de brui aan gaven of gingen staken. Het aandeel van Kellogg Company bewoog door de moeizame onderhandelingen weken schommelend. Op 20 december, één week na het voorlopige akkoord, werd de week geopend met een koers van $64,10 per aandeel. Het lijkt erop dat het onderhandelingsresultaat voor een hogere koers zorgt. Het is alleen de vraag of de ontbijtgigant dit niveau vast kan houden.

Hoogste piek in mei
Kijken we terug naar het hele jaar, dan valt op dat het aandeel van Kellogg Company in maart op het laagste punt stond. De koers noteerde op 1 maart slechts $56,90 per aandeel. In het 'out-of-home'-kanaal werd de verkoop in die periode flink getemperd door de wereldwijde lockdowns. In mei stond de koers van Kellogg Company op het hoogste niveau; op 10 mei noteerde het aandeel $68,20. Dat was vlak na de bekendmaking van positieve cijfers over het eerste kwartaal van 2021. Kellogg's realiseerde in dat kwartaal een omzet van $3,6 miljard; een stijging van ruim 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Kellogg Company verklaarde die stijging vooral door de gestegen vraag naar verpakte voedingsmiddelen en hoge thuisconsumptie als gevolg van de coronapandemie.

Kellogg Company realiseerde ook een omzetstijging in het tweede kwartaal, tot $3,56 miljard. Een jaar eerder was dat in dezelfde periode $3,47 miljard. Begin augustus maakte het voedingsmiddelenbedrijf de aangepaste winst bekend, met een groei van 1% tot 2% per aandeel. Dat resulteerde in een hogere beurskoers. Op 17 augustus noteerde de koers $66,90 per aandeel. In de herfst verliep de koers vervolgens grillig. Dit kwam, zoals gemeld, vooral door de onderhandelingen met de medewerkers van de graanfabrieken.

Op 16 december werd uiteindelijk dus het voorlopige akkoord bereikt. Dat had direct effect op de koers. Die steeg naar $65,70 per aandeel. Het is de vraag of deze positieve ontwikkeling de beurskoers de komende weken wat zal opstuwen. De koers ligt sinds eind december op een lager niveau. Op 27 december stond de prijs op $63,20 per aandeel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden