JHVEPhoto / Shutterstock.com

Analyse Kellogg Company

Kellogg Company vertoont wisselend beeld

11 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Kellogg Company heeft de resultaten over het derde kwartaal bekendgemaakt. Het verhoogt de verkoopvooruitzichten voor dit jaar, maar waarschuwde dat de winst lager uitkomt door de uitdagingen met de toeleveringsketen en de arbeidskosten. De Amerikaanse foodgigant laat daardoor een wisselend beeld op de beurs zien, al wordt dat waarschijnlijk ook veroorzaakt door stroeve onderhandelingen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

The Kellogg Company rapporteert over het derde kwartaal een netto-omzet van $3,6 miljard, zo blijkt uit de gegevens die het 4 november bekend heeft gemaakt. De vraag naar snacks bleef stijgen, vooral in opkomende markten (Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten). In Latijns-Amerika zag het een plus van 7%, tot een netto-omzet van $252 miljoen. In Noord-Amerika bleef de winst hangen op $2 miljard. Prijsacties hielpen de volumedalingen te compenseren, als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen.

In de Europese Unie groeiden de activiteiten (kijkend naar de netto-omzet) met 14% over het derde kwartaal. Dit kwam door een sterke volumegroei én prijsgroei. Daarnaast profiteerde Kellogg's van de stijgende graanverkoop in Australië en Azië. Wanneer we kijken naar de merken van Kellogg Company, dan gooit de chipsmerk 'Pringles' hoge ogen; de consumptie hiervan steeg in het derde kwartaal met 12%. Ook de 'Rice Krispies', een rijstsnack, vindt gretig aftrek (+16%), zo valt uit de kwartaalcijfers op te maken.

Lastig kwartaal voor de boeg
De Amerikaanse ontbijtgigant meldt in het verslag echter ook dat het er in het vierde kwartaal niet makkelijker op wordt. Zeker niet als de uitdagingen op het gebied van personeel en de toeleveringsketen in het achterhoofd worden gehouden. CEO Steve Cahillane gaf aan dat hij desalniettemin trots is op het resultaat. "Onze organisatie heeft deelgenomen aan een moeilijke operationele omgeving, gekenmerkt door knelpunten in de economie en hoge kosteninflatie." Het bedrijf verwacht voor het hele jaar een organische netto-omzetgroei van 2% tot 3%.

Op de dag van de bekendmaking van de bedrijfsresultaten - donderdag 4 november - steeg het aandeel van Kellogg Company licht. Op de New York Stock Exchange werd toen een prijs genoteerd van $63,3 per aandeel. In de dagen daarna was het beeld nogal wisselend. Vandaag - op donderdag 11 november - staat de koers van Kellogg's op $63,52 per aandeel. Een plus van 1,21% met vorige maand.

Medewerkers graanfabrieken staken
Het imago van Kellogg's op de beurs is wel onderhevig aan schommelingen. Dat wordt onder meer veroorzaakt door de stroeve onderhandelingen voor de medewerkers van Kellogg Company. Zij eisen loonsverhoging en willen betere pensioenvoorzieningen. De vakbond 'Bakery Confectionery Tobacco Workers', 'Grain Millers' en Kellogg's hebben eind oktober geen akkoord bereikt over een nieuw contract. Veertienhonderd werknemers van diverse graanfabrieken zijn om die reden in staking gegaan bij het hoofdkantoor in Battle Creek. Het arbeidsconflict duurt al een aantal weken, met bijhorende druk op de aandelenkoersen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden