Shutterstock

Nieuws Melk

A-ware stapt met Interfood in zuivelfabriek Estland

22 April 2021 - Redactie Foodbusiness

De Nederlandse zuivelconcerns Royal A-ware en Interfood Group investeren in de bouw van een zuivelfabriek in Estland. Zij doen dit samen met coöperatie Epiim. Dit zuivelbedrijf, waarvan zo'n 100 melkveebedrijven de eigenaar zijn, is een van de grootste producenten van kaas en boter in Estland.

Dit hebben de 3 bedrijven donderdag 22 april 2021 bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring. Het doel van de nieuwe fabriek is het opvoeren van de productie en het verbeteren tot een duurzaam productieproces. Het wordt de modernste zuivelfabriek van de Baltische staten, claimen de initiatiefnemers. De fabriek moet de capaciteit van de Estlandse zuivelindustrie flink verbeteren, wat ook de regionale ontwikkeling van de melkveehouderij kan versterken. In 2023 moet de fabriek volgens planning in bedrijf gaan, komende zomer wordt aan de bouw begonnen.

A-Ware en Interfood participeren in de fabriek via hun joint venture Meierei BV. Dit bedrag krijgt een belang van 24,99% in de onderneming AS Epiim Tootmine, die de nieuwe fabriek in de stad Paide gaat exploiteren. Een vertegenwoordiger van Meierei laat in de verklaring weten dat de "Estlandse zuivelindustrie met de bouw van de nieuwe zuivelfabriek een ontwikkelingssprong van 30 jaar maakt".

Duurzame doelen
Klimaatneutraliteit en duurzaamheid zijn namelijk belangrijke doelen bij de bouw van de nieuwe fabriek. Zo wordt bijvoorbeeld alle thermische energie die de fabriek nodig heeft, geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen. Ook het elektriciteitsverbruik van de nieuwe fabriek gaat in de loop der jaren geleidelijk worden omgeschakeld naar CO2-neutrale oplossingen. Op het terrein van de fabriek wordt ook een zonnepark gebouwd.

Dit past bij de strategie van coöperatie SCE Epiim, die melkveehouders uit Estland en Letland bundelt. De organisatie heeft een nieuwe duurzaamheidstandaard ontwikkeld, getiteld Caring Farm, waarin de doelen zijn geformuleerd voor dierenwelzijn, klimaat, kwaliteit en economische duurzaamheid.

Illustratie van de nieuwe fabriek
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Melk

A-ware neemt Belgische Dairy Food Group over

Nieuws Ondernemen

A-ware wint prijs met bijna beste kaas ter wereld

Interview Jan Anker

Royal A-ware blijft doorontwikkelen in zuivel

Nieuws Ondernemen

Eerste kaas uit fabriek E-Piim, A-ware, Interfood

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden