Agrifoto

Analyse Peen

Peenmarkt blinkt uit in stabiliteit

14 Januari 2022

De peenmarkt wordt gekenmerkt door stabiliteit. Er is een relatief beperkte vraag en kopers van gespoeld product zijn erg scherp op de prijs. Verkopers willen op dit punt in het bewaarseizoen echter niet veel verder zakken in prijs. Zij vinden de huidige noteringen al schamper of zelfs niet kostendekkend.

Het is aan de rustige kant in de peenhandel volgens verschillende insiders. Het seizoen van de af land-peen is nu zo'n beetje over, de kwaliteit is te ver teruggelopen. De peen uit de bewaring is bij de huidige prijzen voor gespoelde peen alleen aan de dure kant volgens verwerkers. Dat resulteert erin dat er maar weinig handel is in goede peen op het moment. De markt zit op slot doordat kopers en verkopers nog niet erg willen toegeven. Dat januari een lauwe maand is voor de handel komt vaker voor en hoeft volgens insiders niets te zeggen over de rest van het seizoen.

Kwaliteit zorgt af en toe voor verrassing
De kwaliteit van de peen wordt wel een punt van aandacht. Doordat er lang op af land-peen is gedraaid, trok de peen in de bewaring weinig aandacht. Nu de er gekeken wordt wat er in de koeling staat, komen er wat verrassingen naar boven. Over het algemeen is de peen goed of zelfs uitstekend, maar er zitten ook partijen tussen die vrij hard slijten tegen de verwachting van de teler in en nu snel weg moeten. Dat aanbod begint voorzichtig aan een beetje op de markt te drukken. Het zegt natuurlijk niets over de markt voor goede peen, maar het aanbod mindere peen is over het algemeen niet bevorderlijk voor de algehele stemming.

De DCA Notering voor B-peen blijft gelijk aan vorige week op €8 tot €12 per 100 kilo. Voor zover er handel is in goede peen wordt de meeste handel gedaan op €9 à €10. Peen met een vlekje of een ander klein kwaliteitsprobleem is met een beetje geluk nog wel kwijt te raken, maar alleen tegen absolute bodemprijzen.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Analyse Peen

Vraag naar peen wil maar niet aantrekken

Analyse Peen

Peenteler en handelaar vinden elkaar moeilijk

Analyse Peen

Kwaliteit van de af land-peen wordt punt van zorg

Analyse Peen

Grote verschillen in stroeve peenmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief