In een brede strook over het noorden van Europa is het droog. Dat komt ook naar voren in het nieuwe Mars-bulletin. In de opbrengstraming van de Europese Commissie komt die droogte echter maar beperkt terug. De gemiddelde graanoogst in de EU wordt namelijk 5% boven het vijfjarig gemiddelde geraamd. Een soortgelijk bericht komt uit Rusland. SovEcon noemt het gebrek aan vocht een risico voor de komende tarweoogst maar verhoogde wel de raming voor de komende Russische graanoogst.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 hoger op €221 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,7% hoger op $5.49¼ per bushel. Maïs zat nog iets sterker dan tarwe in de lift op de beurs in Chicago en sloot 1,4% hoger op $4.61 per bushel. Soja pluste 0,9% en kwam daarmee uit op $10.62¾ per bushel.
Het is droog in een groot deel van de Europa, dat is u vast niet ontgaan, en dat wordt vandaag nog maar eens bevestigd in de april-editie van het Mars-bulletin van het JRC, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie. Van Noord-Franrijk tot de Baltische staten en het zuiden van Finland is het kaartje rood gekleurd. In deze regio is er ten minste 50% minder regen gevallen vergeleken met het gemiddelde. Het JRC spreekt zelfs over de droogste periode sinds 1991.
Toch is het bureau nog niet negatief over de te verwachten graanopbrengsten komende oogst. De gemiddelde graanopbrengst wordt geraamd op 5,46 ton per hectare. Dat is 5% boven het vijfjarig gemiddelde. Voor tarwe wordt de gemiddelde opbrengst in de EU geraamd op 6,03 ton per hectare tegen 6,00 ton in de maart editie van het rapport en 5,77 ton in het vijfjarig gemiddelde. De gemiddelde prognose voor wintergerst valt op met een geraamde opbrengst 8% boven het vijfjarig gemiddelde. In opbrengst per hectare heeft het JRC het dan over 5,18 ton per hectare. Toch houdt het JRC wel een slag om de arm. "Hoewel de droge periode aanvankelijk een herstel van de extreem natte winterse omstandigheden mogelijk maakte, is verdere regen nu essentieel om te voorkomen dat de opbrengstverwachtingen dalen", schrijft het instituut.
Zuid- en Oost-Europa hebben heel andere problemen
In het oosten van Europa is droogte niet het grootste probleem maar heeft een late vorstperiode tot begin april het zaaien van voorjaarsgewassen vertraagd. Het is echter nog niet te laat om bijvoorbeeld maïs te zaaien, constateert het JRC en ze verwachten dan ook dat er nog een inhaalslag gemaakt zal worden. In het zuiden van Europa hebben boeren last van een teveel aan regen. Op het Iberisch schiereiland zorgt dat nog niet direct voor problemen, maar in Italië zijn de 'groeiomstandigheden suboptimaal' volgens het JRC.
Over de Russische graanoogst kwam gisteren een ook een ietwat tegenstrijdig bericht. SovEcon verhoogt namelijk de prognose voor de tarweoogst van 79,8 miljoen ton naar 81,0 miljoen ton. Daarbij wordt wel de opmerking gemaakt dat een gebrek aan vocht in de grond een punt van zorg blijft. In verschillende regio's zou de opbrengst weleens tegen kunnen vallen als regen de komende tijd uitblijft volgens SovEcon. Vorig seizoen werd in Rusland overigens 82,6 miljoen ton tarwe geoogst en het USDA rekent voor dit seizoen op een oogst van 83 miljoen ton.