Het gaat met een beetje vertraging maar de weerpremie in de tarwemarkt wordt opgeschroefd. De kou in het oosten van Europa is een belangrijke drijfveer daarachter. De graanexport van de EU blijft maar matig. Een dure euro is daarbij een extra hindernis. Daar staat tegenover dat er wel meer maïs en koolzaad is ingevoerd.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif maakte gisteren een sprongetje en sloot €6,75 hoger op €209 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift pluste 3,2% naar $5.46 per bushel. Maïs sloot 1,6% hoger en kwam daarmee uit op $4.54½ per bushel. Soja sloot ook in het groen, maar met een stijging van 0,2% was het een stuk bescheidener dan in de granen. Daarmee kwam de slotkoers van soja uit op $10.53 per bushel.
Lage temperaturen en zelfs nachtvorst in het oosten van Europa zorgt voor stemming op de tarwemarkt. Vorige week riepen de Russische provincies Belgorod en Voronezj nog de noodtoestand uit vanwege vorst. Dat klinkt overigens zwaarder dan het is. Door de noodtoestand af te kondigen kan er een beroep gedaan worden op extra geld uit Moskou. De Russische minister van Landbouw Oksana Lut maakte vorige week juist bekend dat het reuze meevalt met de vorstschade dit seizoen. Volgens het ministerie is slechts 100.000 uitgewinterd en dat is ongeveer 10% van wat vorig seizoen is gesneuveld door de kou.
Dmitry Rylko, directeur van marktbureau Ikar, onderschrijft de lezing van het Russische landbouwministerie. "We hebben besloten onze opbrengstprognose nog niet aan te passen, omdat we in de vorige prognoses al van een dergelijke situatie uitgingen", vertelt Rylko aan Reuters. De droogte in Rostov en Krasnodar is een grotere bedreiging voor de graanopbrengsten dan de recente vorst volgens Rylko. De notering voor Russische tarwe van Ikar is desalniettemin gelijk gebleven aan vorige week op $247 per ton.
Regen komt te laat
In de VS is de handel wat bezorgd over het laatste Crop Progress-rapport. Hoewel het zaaien van zomergraan vlot gaat dit seizoen zou de tarweoogst weleens een stukje lager uit kunnen komen dan waar het USDA tot nu toe mee rekent. Zoals de tarwe er nu opstaat zou de gemiddelde opbrengst in de VS uitkomen op 52,6 bushel per acre (circa 3,5 ton per hectare). Dat zou een tarweoogst van 1.353 miljoen bushel (circa 36,8 miljoen ton) betekenen als we uitgaan van de door het USDA voorspelde oogstbare hectares. Het USDA gaat echter uit van een oogst van 1.382 miljoen bushel (circa 37,6 miljoen ton) tarwe.
Zware regens in het zuiden van de Amerikaanse tarwegordel versterken de zorgen over de tarweopbrengst in tarwe nog wat. De ziektedruk is al hoog in die regio en regen zou die druk alleen maar verhogen, zo stellen enkele lokale bronnen.
Laag exporttempo
De tarwe-export van de EU blijft moeizaam. Tot en met 18 mei is er 18,45 miljoen tarwe geëxporteerd door de EU tegen 27,89 miljoen ton in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de export van gerst loopt niet echt soepel. Dit seizoen is er tot 18 mei 4,22 miljoen ton gerst uitgevoerd tegen 5,43 vorig jaar. De relatief sterke euro van de laatste maanden werkt bepaald niet in het voordeel van de Europese exporteurs.
Waar het met de export niet echt loopt, worden er wel meer granen geïmporteerd. Europa heeft 17,69 miljoen ton maïs geïmporteerd. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan over dezelfde periode vorig seizoen. Koolzaad is ook fors meer geïmporteerd. De teller staat dit seizoen op 6,28 miljoen ton tegen 5,07 miljoen ton een jaar eerder.